Pozdrav ljetu

Složenac od tikvica i tune prema receptu slavnog kuhara Nigela Slatera

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Bogati složenac s povrćem, tunom i sirom pravi je izbor za posljednje dane ljeta



Sezona tikvica uskoro se primiče kraju, stoga iskoristite posljednje dane ljeta i napravite slasni i zdravi složenac prema receptu poznatog kuhara Nigela Slatera.


Sastojci:


680 g manjih tikvica


2 i ½ žličice soli




1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja


1 luk


1 i ½ žličica svježih listova majčine dušice, nasjeckanih


¼ žličice chillija u prahu


2 konzerve tune u maslinovom ulju


1 ½ šalice (130 g) naribanog sira po izboru


papar


Priprema:


1. Tikvice narezite po dužini ili na kockice (ukoliko su veće). Prebacite ih u cjedilo i posolite te ostavite 1-2 sata kako bi ispustili vodu.


2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, majčinu dušicu, papar, chilli i poka žličice soli. Pirjajte otprilike 3 minute, a zatim maknite s vatre i stavite sa strane.


3. Pećnicu zagrijte na 230º C. Tikvice posušite papirnatim ručnikom i prebacite na pladanj za pečenje te polijte s malo maslinovog ulja (pladanj možete prethodno obložiti masnim papirom). Ravnomjerno ih rasporedite i pecite dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta.


4. Tikvice izvadite iz pećnice i u jednom sloju rasporedite na manji pladanj za pečenje te dodajte pirjani luk sa začinima. Tunu ocijedite i ravnomjerno rasporedite preko sloja s lukom, a zatim pospite naribanim sirom.


5. Pecite dok se sir ne rastopi 10- 15 minuta. Servirajte toplo.