Foto: iStock
Bogati složenac s povrćem, tunom i sirom pravi je izbor za posljednje dane ljeta
Sezona tikvica uskoro se primiče kraju, stoga iskoristite posljednje dane ljeta i napravite slasni i zdravi složenac prema receptu poznatog kuhara Nigela Slatera.
Sastojci:
680 g manjih tikvica
2 i ½ žličice soli
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk
1 i ½ žličica svježih listova majčine dušice, nasjeckanih
¼ žličice chillija u prahu
2 konzerve tune u maslinovom ulju
1 ½ šalice (130 g) naribanog sira po izboru
papar
Priprema:
1. Tikvice narezite po dužini ili na kockice (ukoliko su veće). Prebacite ih u cjedilo i posolite te ostavite 1-2 sata kako bi ispustili vodu.
2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, majčinu dušicu, papar, chilli i poka žličice soli. Pirjajte otprilike 3 minute, a zatim maknite s vatre i stavite sa strane.
3. Pećnicu zagrijte na 230º C. Tikvice posušite papirnatim ručnikom i prebacite na pladanj za pečenje te polijte s malo maslinovog ulja (pladanj možete prethodno obložiti masnim papirom). Ravnomjerno ih rasporedite i pecite dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta.
4. Tikvice izvadite iz pećnice i u jednom sloju rasporedite na manji pladanj za pečenje te dodajte pirjani luk sa začinima. Tunu ocijedite i ravnomjerno rasporedite preko sloja s lukom, a zatim pospite naribanim sirom.
5. Pecite dok se sir ne rastopi 10- 15 minuta. Servirajte toplo.