Zimnica

Slađe ne može: Za zimnicu skuhajte džem od smokava

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Kako bi u smokvama uživali tijekom jeseni i zime od njih možete pripremiti džem. Osim što ih skuhati možete same, jako su dobre u kombinaciji s aronijom



O smokvama smo već pisali i spomenuli smo da se osim sušanjem za zimu mogu sačuvati i kao džem. Danas donosimo provjereni recept. Osim uz prepečeni kruh i maslac, u palačinkama ili uz neki malo jači sir, imat ćete poriv jesti ga na žličicu. Umjesto da kupujete voćni jogurt, probajte u običan jogurt umiješati žlilčicu domaćeg džema.


Sastojci: 1,2 kg smokava, 500 g šećera (demerara, količinu možete smanjiti, bit će dovoljno i 200 g jer su smokve slatke), sok i korica jednog limuna, 80 g vode, prema želji cimet


Priprema: Prije nego krenete s pripremom sterilizirajte staklenke (od ove količine smokava ispast će vam nešto manje od kilograma džema pa pripremite dovoljan broj staklenki). Smokve operite, osušite, skinite im peteljke i prerežite na četvrtine. U posudu stavite smokve, sok i koricu limuna, šećer i vodu. Kada zakuha uklonite pjenicu s vrha. Na taj način vaš će džem biti sjajan.




Pred kraj kuhanja dodajte cimet i rum. Džem je gotov kada ga uzmete žličicom i po sredini povučete prstom. Smjesa se ne smije vratiti natrag. Džemom punite staklenke, nipošto do vrha, i otklopljene stavite na pola sata u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva. Kada se po vrhu napravi korica, poklopite i pustite u ugašenoj pećnici do sljedećeg dana. Zatim ih spremite na hladno mjesto.