Kongres mediteranske kuhinje

Šef kuhinje Bevande Andrej Barbieri brani boje Hrvatske u Napulju

Alenka Juričić Bukarica

Događanje će okupiti 12 kuhara iz jednako toliko zemalja Mediterana te 12 talijanskih kuhara kako bi promovirali zajednički cilj – očuvanje i promociju mediteranske gastronomske tradicije i namirnica



RIJEKA » Andrej Barbieri, šef kuhinje opatijskog hotela i restorana Bevanda, predstavljat će Opatiju i Hrvatsku na Kongresu mediteranske kuhinje koji će se od 13. do 15. listopada održati u Napulju.


Događanje će okupiti 12 kuhara iz jednako toliko zemalja Mediterana te 12 talijanskih kuhara kako bi promovirali zajednički cilj – očuvanje i promociju mediteranske gastronomske tradicije i namirnica. Kongres je projekt tvrtke By Tourist, izdavača časopisa 30Nodi i Gusto Mediterraneo, specijaliziranih za pomorski turizam i gastronomiju. Barbieri će za ovu priliku pripremiti maneštru od leće s hobotnicom, guščjom jetrom, crnim tartufom i mesom svinje u tri izvedbe – s istarskim pršutom, slavonskim kulenom te krvavicama. Tako će u jednom jelu obuhvatiti autohtone namirnice nekoliko hrvatskih regija, promovirajući na taj način njihovo značenje u očuvanju lokalnih tradicija i običaja.


   – U ovom jelu, koje svoje korijene nalazi u juhi od leće, starinskom obroku rimskih legionara, spajam kontinentalni slavonski kulen i krvavice, istarski pršut i tartuf te zagorsku gušču jetru s najboljim morskim plodovima i maslinovim uljem Primorja – pojasnio je Barbieri navodeći kako će se kongres održati na neuobičajenoj lokaciji, brodu Tirrenia usidrenom u napuljskoj luci. Kuhari će, pak, svoja jela pripremati u ugostiteljskoj školi Dolce&Salati di Maddaloni u zaleđu Napulja. Inače, nastup opatijskog »chefa« u Italiji podržala je i Turistička zajednica grada Opatije čije je direktorica Suzi Petričić istaknula kako je uvjerena da će Barbierijev nastup u Napulju u najboljem svjetlu prikazati Hrvatsku kao jednu od najuzbudljivijih europskih gastrodestinacija.




   – Gastronomska ponuda Opatije jedna je od vodećih u Hrvatskoj pa ne čudi izbor čuvenog opatijskog chefa Andreja Barbierija da predstavlja Hrvatsku – zaključila je Petričić.