LAGANO, LAGANO

Savršena morska jela u kojima glavnu ulogu igra oslić

Slavica Kleva

Foto Istock

Foto Istock

Oslić je riba koja jednostavno voli povrće pa zašto ju onda ne pripremiti s njim. Osim u svježem, dostupna je i u zamrznutom izdanju i to kao file



Lagana jela ono su što se traži za vrućih dana. Naš današnji prijedlog su dva prava lagana ljetna jela u kojim je glavni sastojak oslić. Bijela riba koju rijetki ne vole. Njena kratka priprema savršena je za ove vruće dane kada svi bježe od štednjaka i pećnice. No jesti se mora. Zato neka to bude lagano i jednostavno za pripremu.


Oslić s povrćem


Sastojci za dvije osobe: 3 veća filea oslića ili neke druge ribe, 600 do 700 grama, 2 mrkve, 2 rajčice, 6 režnjeva češnjaka, 1 tikvica, svježi peršin i bosiljak, lovorov list, 1 dl vode, sok od polovice limuna, 4 do 5 žlica maslinovog ulja, sol, mješavina začina za ribu, ružmarin, korijander, papar


Priprema: Povrće oprati, očistiti i izrezati na kolutove. Češnjak samo očistiti, ne mora se sjeckati, a listove peršina i bosiljka oprati i sitno nasjeckati. Vatrostalnu posudu poprskati maslinovim uljem, staviti isjeckano povrće i dobro izmiješati, pa posuti sjeckanim peršinom, bosiljkom i par listića suhog lovora, pa opet izmiješati. Posebno u zdjelici izmiješati vodu, limunov sok, maslinovo ulje, sol i začine koje volite pa tom tekućinom zaliti povrće.Posudu prekriti aluminijskom folijom, malo je vilicom izbockati da tijekom pečenja može izlaziti para i staviti u pećnicu trideset minuta. File oslića oprati, posušiti ubrusom i posoliti pa svaki izrezati na dva, tri dijela. Pred kraj pečenja otkriti povrće i staviti osliće na njega, malo ih utisnuti u povrće, pa zapeći još deset minuta otkriveno.


Oslić kao bakalar


Sastojci za 4 osobe:  8 krumpira, 5 filea oslića, oko 0,5 dl maslinovog ulja, sol, 2 lista lovora, po želji češnjak, 1 glavica crvenog luka, 2 žlice peršina, 1 konzerva oslića a la bakalarPriprema: Krumpir oguliti i narezati na tanje ploške. Visoki lonac obložiti maslinovim uljem i poslagati polovinu krumpira. Posoliti, dodati peršin, može i sjeckani češnjak. Filete oslića narezati na kocke i pola posložiti po krumpiru, posoliti te posuti češnjakom i peršinom. Dodati konzervu oslića, sitno narezani crveni luk, drugi dio oslića, sol, peršin i češnjak. Staviti lovorov list i ostatak narezanog krumpira. Sve preliti vodom tako da pokrije krumpir. Kuhati oko 30 minuta. Kada je krumpir kuhan i riba je. Poslužiti uz kapare i parmezan.