Vitamini i minerali

Rotkvica – savršena za proljetni detox, ali i maštovita jela

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Izrazito mala kalorijska vrijednost dobar je razlog da ovo povrće uvrstite u svoju proljetnu prehranu. Sto grama ima samo 16 kalorija, ali puno vitamina i minerala



Hrskava, blago ljutkastog okusa, rotkvica je savršena namirnica za proljetni detoks. Iako je dostupna tijekom cijele godine, sada je njena prava sezona. Rotkvica se uzgajala prije 3000 godina u Kini, a rado su je koristili stari Grci i Rimljani. Iako je iz iste porodice kao i crna rotkva, probavljivija je od nje.


Izrazito mala kalorijska vrijednost dobar je razlog da ovo povrće uvrstite u svoju proljetnu prehranu. Sto grama ima samo 16 kalorija, ali puno vitamina i minerala. Samo pola šalice rotkvica osigurat će veliku količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana. Rotkvica dobro utječe na jetru i želudac, a preporuča se njena konzumacija prije glavnog jela jer djeluje poput aperitiva.Kada kupujete rotkvice, pazite da njeno lišće bude zeleno, a na kraju moraju biti korjenčići. Rotkvicama nakon kupnje uklonite listove jer će oni izvući vlagu iz korijena i smanjit će njenu nutritivnu vrijednost. Prije upotrebe rotkvice dobro operite, a poslužiti ih možete cijele, narezane na ploške, štapiće ili kockice. Svježe rotkvice najčešće se poslužuju uz jela od mesa, ali jako se dobro slažu i sa svježim sirom. No rotkvice se mogu i termički obrađivati. Pirjane rotkvice odlično se slažu s tjesteninom, a mogu se i peći u pećnici i poslužiti kao čips ili glazirati pa poslužiti s mesom. Ako nemate vremena, možete ih grilati na tavi u kombinaciji s timijanom, maslacem i morskom soli. Donosimo i nekoliko zanimljivih recepata nakon kojih ćete na rotkvice gledati posve drukčije.

Punjene rotkvice


Kao što smo već napisali, rotkvice se izvrsno slažu sa svježim sirom, ali i nekim drugim nadjevima. Ovako pripravljene mogu se poslužiti kao predjelo ili kao prilog pečenom mesu. Sastojci za 24 komada: 24 rotkvice; za nadjev od bosiljka: 1 režanj češnjaka, 25 listića bosiljka, 35 g parmezana, sol, 15 g tvrdog ovčjeg sira, maslinovo ulje, 80 g sira ricotte, 1 žlica oguljenih badema; za nadjev od mente: 80 g sira ricotte, 10 listića mente, sol, papar; za nadjev od crnih maslina: 80 g sira ricotte, 50 g otkoštenih crnih maslina, maslinovo uljePriprema: Rotkvice oprati, a vrh na kojem je bilo lišće odrezati tako da vam kasnije posluži kao poklopac. Oštrim nožićem pažljivo izdubite svaku rotkvicu (meso nemojte baciti već ga iskoristite za salatu). Pripremite nadjeve. Mentu nasjeckati i pomiješati sa sirom, soli i paprom. Masline usitniti štapnim mikserom i pomiješati sa sirom i malo maslinova ulja. Posljednji pripremite pesto. U multipraktik ubaciti sve sastojke osim svježeg sira i dobro izmiksati. Na kraju umiješati svježi sir. Svaki nadjev dostatan je za osam rotkvica. Pažljivo ih napunite, stavite »poklopac« i poslužite.