Foto Istock
Ljubiteljima ribe kuhar Stjepan Bistrički predlaže dva jela koja možete pripremiti voljenoj osobi za Valentinovo
Hrana koja se vezuje uz Valentinovo uključuje različito začinsko bilje kao što su bosiljak, lavanda i ružmarin. Bosiljak je tradicionalni simbol plodnosti i žene su ga nosile kako bi pokazale da su slobodne. Miris lavande je afrodizijak, a ružmarin je stoljećima simbol ljubavi i nekoć je bio dio svadbenih buketa. Tu je i med, pčele su tradicionalan simobl ljubavi jer je njihov med sladak. Jagode su zbog svoje crvene boje i srcolikog oblika savršene za slavljenje ljubavi, a one su također i simbol Venere, rimske božice ljubavi.
Ljubiteljima ribe Stjepan Bistrički iz restorana Apetit predlaže Cream brulle s parmezanom i gamberima u bisku za predjelo dok za glavno jelo možete poslužiti file brancina uz pire i salatu od mrkve.
Cream brulle s parmezanom i gamberima u bisku
Sastojci za 2 sobe: parmezan 100 g, vrhnje za kuhanje 1 dcl, smeđi sećer 5 g, gamberi 120 g, bisk 0.5 dcl, sol, papar, maslinovo ulje 20 ml, svježi bosiljak, češnjak, bijelo vino
Priprema: Cream brulle se radi tako da parmezan i vrhnje za kuhanje otopimo na vatri ulijemo u kalupe za serviranje, pustimo da se malo stegne. Cream brulle posipamo smeđim šećerom koji otopimo brenerom tj. zapalimo. Gambere pržiti na maslinovom ulju, dodati malo češnjaka i bijelog vina, podliti biskom, začiniti i posuti svježim bosiljkom. Gambere servirati na cream brulle.
File brancina s pireom i salatom od mrkve