Brzo i fino

Riblji meni za zaljubljene: Cream brulle i gamberi u bisku te File brancina s pireom od mrkve

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ljubiteljima ribe kuhar Stjepan Bistrički predlaže dva jela koja možete pripremiti voljenoj osobi za Valentinovo



Hrana koja se vezuje uz Valentinovo uključuje različito začinsko bilje kao što su bosiljak, lavanda i ružmarin. Bosiljak je tradicionalni simbol plodnosti i žene su ga nosile kako bi pokazale da su slobodne. Miris lavande je afrodizijak, a ružmarin je stoljećima simbol ljubavi i nekoć je bio dio svadbenih buketa. Tu je i med, pčele su tradicionalan simobl ljubavi jer je njihov med sladak. Jagode su zbog svoje crvene boje i srcolikog oblika savršene za slavljenje ljubavi, a one su također i simbol Venere, rimske božice ljubavi.


Ljubiteljima ribe Stjepan Bistrički iz restorana Apetit predlaže Cream brulle s parmezanom i gamberima u bisku za predjelo dok za glavno jelo možete poslužiti file brancina uz pire i salatu od mrkve.


Foto Martina Cvek


Foto Martina Cvek





Cream brulle s parmezanom i gamberima u bisku


Sastojci za 2 sobe:  parmezan 100 g, vrhnje za kuhanje 1 dcl, smeđi sećer 5 g, gamberi 120 g, bisk 0.5 dcl, sol, papar,  maslinovo ulje 20 ml, svježi bosiljak, češnjak, bijelo vino


Priprema: Cream brulle se radi tako da parmezan i vrhnje za kuhanje otopimo na vatri ulijemo u kalupe za serviranje, pustimo da se malo stegne. Cream brulle posipamo smeđim šećerom koji otopimo brenerom tj. zapalimo. Gambere pržiti na maslinovom ulju, dodati malo češnjaka i bijelog vina, podliti biskom, začiniti i posuti svježim bosiljkom. Gambere servirati na cream brulle.


Foto Martina Cvek


Foto Martina Cvek



File brancina s pireom i salatom od mrkve


Sastojci za 2 sobe:  file brancina 400 g, mrkva 300 g, maslac 40 g, aceto balsamico bijeli 0.5 dcl, malo senfa, maslinovo ulje 40 ml, sol, papar Priprema: Mrkvu očistiti i jedan dio naribati na tanke trakice za salatu u koju pomješamo malo senfa, aceto, maslinovo ulje, sol i papar. Drugi dio mrkve kuhati u vodi. Kada se mrkva počne raspadati valja ju procijediti, dodati maslac i sol te izmiksati. File brancina posoliti i peći na maslinovom ulju u zagrijanoj tavi na strani kože. Servirati u tanjur pire od mrkve, brancin i salatu.