Foto: iStock
Pripremite maštoviti jesenski desert koji će oduševiti izgledom i okusom!
Zadivite goste pripremom ukusnog tarta s korom od oraha, slatkom kremom od javorovog sirupa i divnom dekoracijom s jabukama u obliku ruža.
Sastojci
Za koru:
2 ½ šalice oraha
4 žlice otopljenog maslaca
2 žlice šećera
1 jaje
¼ žličice soli
Za kremu:
1 ½ šalice mlijeka
6 žumanjaka
½ šalice javorovog sirupa
¼ šalice škrobnog brašna
½ žličice soli
žličica ekstrakta vanilije
Za gornji sloj:
4 svježe jabuke, tanko narezane na četvrtine
sok svježeg limuna
¼ žličice meda
Priprema:
1. Jabuke tanko narežite i prebacite u posudu s vodom i limunovim sokom. Pećnicu zagrijte na 200º C. Sameljite orahe, prebacite ih u veću posudu i dodajte ostale sastojke. Smjesu pognječite vilicom i ravnomjerno rasporedite na okrugli pladanj za pečenje. Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice i dobro ohladite.
2. Pripremite kremu: zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok se na rubovima posude ne počnu stvarati mjehurići. U posebnoj zdjeli umutite žutanjke, dodajte javorov sirup, škrobno brašno i sol. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Polako ulijevajte toplo mlijeko u smjesu s jajima, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Vratite na laganu vatru i kuhajte stalno miješajući dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i procijedite. Prekrijte plastičnom folijom. Ohlađenoj kori dodajte kremu.
3. Zagrijte vodu s limunom, medom i jabukama. Kratko prokuhajte dok jabuke ne postanu savitljive. Kriške jabuka zamotajte u spiralu i postavite okomito na kremu. Ponovite postupak dok cijelu površinu ne ispunite ružama od jabuka.