Gotovi za tren

RECEPT DANA Hrskavi zapečeni kroketi od krumpira s dodatkom finog umaka

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Imamo recept za brzinsku pripremu kroketa koji uvijek uspijevaju 



Mmm… hrskavi izvana, a mekani iznutra – kroketi mnogima su omiljeno jelo, a mogu poslužiti kao prilog uz glavno jelo ili fina večera. Tražite li najjednostavniji način za brzinsku pripremu, donosimo vam recept koji će uspjeti otprve: fini i hrskavi kroketi iz pećnice s dodatkom finog umaka oduševit će i velike i male. A što je najbolje od svega – sastojke sigurno već imate kod kuće.


Sastojci za krokete:


750 g krumpira


25 g maslaca




2 žumanjka + 2 cijela jaja


50 g tvrdog sira po izboru


50 g brašna


100 g krušnih mrvica


maslinovo ulje


sol i papar


Sastojci za umak:


1 šalica kiselog vrhnja


2 kriške pancete, nasjeckane


2 žličice mljevene crvene paprike


2 žličice svježeg peršina, sitno nasjeckanog


¼ žličice soli


¼ žličice papra


Priprema:


1. Operite krumpire i stavite ih kuhati u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Ocijedite vodu, ogulite krumpire i usitnite kroz gnječilicu za krumpir. Dodajte maslac, 2 žumanjka, sir i začine. Pokrijte i ostavite da se rashlade, a zatim od smjese oblikujte krokete.


2. U tri dublja tanjura zasebno stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki kroket uvaljajte u brašno, otresite višak, a zatim umočite u jaje te prebacite u tanjur s krušnim mrvicama. Krokete prebacite na pladanj za pečenje i pustite da se ohlade do sobne temperature. Pećnicu zagrijte na 200 º C.


3. Krokete poškropite maslinovim uljem i pecite 20 minuta ili dok ne počnu poprimati zlatnosmeđu boju.


4. Za pripremu umaka, u manjoj zdjeli pomiješajte sve sastojke i poslužite uz tople krokete.