Foto: iStock
Domaći njoki spadaju u kulinarske klasike kojima se uvijek vraćamo, a njoki od špinata u kombinaciji s umakom od gljiva nešto je što zaista vrijedi isprobati.
Sastojci:
Za njoke:
500 g krumpira
jaje
1 žumanjak
500 g glatkog brašna
300 g špinata
pola decilitra ulja
sol
Za umak:
200 g gljiva bukovača
pola čaše vrhnja
1 žumanjak
200 ml mlijeka
40 g maslaca
sol i papar
Priprema:
Špinat kratko blanširajte, ocijedite i nasjeckajte. Krumpir skuhajte i pasirajte. Izmiješajte krumpir sa špinatom, dodajte jaje i žumanjak te ručno umijesite tijesto dok se ne počne odvajati od prstiju. Oblikujte njoke i skuhajte ih u vreloj vodi. Za umak operite gljive, narežite ih na komadiće i ostavite da se mariniraju u vrelom mlijeku nekoliko sati. Potom gljive stavite u posudu zajedno s maslacem i kuhajte na laganoj vatri otprilike dvadeset minuta. Posolite ih, a pri kraju kuhanja dodajte vrhnje. Maknite s vatre i dodajte žumanjak, promiješajte i umak je gotov. Izlijte ga na njoke, a po želji naribajte parmezana.
Izvor: gastro serijal Novog lista “Jesen na stolu”