Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Zdravo i ukusno

RECEPT DANA Domaći njoki od špinata s gljivama

Foto: iStock
Foto: iStock
Objavljeno: 1. studeni 2019. u 8:37 2019-11-01T08:37:41+01:00

Domaći njoki spadaju u kulinarske klasike kojima se uvijek vraćamo, a njoki od špinata u kombinaciji s umakom od gljiva nešto je što zaista vrijedi isprobati.

Sastojci:

Za njoke:

500 g krumpira

jaje

1 žumanjak

500 g glatkog brašna

300 g špinata

pola decilitra ulja

sol

Za umak:

200 g gljiva bukovača

pola čaše vrhnja

1 žumanjak

200 ml mlijeka

40 g maslaca

sol i papar

Priprema:

Špinat kratko blanširajte, ocijedite i nasjeckajte. Krumpir skuhajte i pasirajte. Izmiješajte krumpir sa špinatom, dodajte jaje i žumanjak te ručno umijesite tijesto dok se ne počne odvajati od prstiju. Oblikujte njoke i skuhajte ih u vreloj vodi. Za umak operite gljive, narežite ih na komadiće i ostavite da se mariniraju u vrelom mlijeku nekoliko sati. Potom gljive stavite u posudu zajedno s maslacem i kuhajte na laganoj vatri otprilike dvadeset minuta. Posolite ih, a pri kraju kuhanja dodajte vrhnje. Maknite s vatre i dodajte žumanjak, promiješajte i umak je gotov. Izlijte ga na njoke, a po želji naribajte parmezana.

Izvor: gastro serijal Novog lista "Jesen na stolu"

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.