Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Pita

Quiche bućkuriš: Za ovu omiljenu slanu poslasticu možete iskoristiti sve što imate u frižideru

Autor: Bojana Guberac
Autor: Bojana Guberac
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 7:57 2019-02-21T07:57:56+01:00

Quiche je tradicionalna francuska otvorena pita, a navodno zapravo potječe iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen te su ju kasnije preuzeli Francuzi, čiji je prvi quiche nosi naziv Lorraine. Riječ ˝quiche˝ izvorno dolazi od njemačke riječi ‘kuchen’, što znači kolač.

Quiche je danas omiljena slana poslastica diljem Europe i svijeta, a posebno je popularna hrana za zabave i okupljanja zbog jednostavnosti pripreme. Quiche će učiniti da osvojite svoje najdraže kulinarskim umijećem za koje vam nije potrebno pretjerano znanje iz kuhinje.

Jednostavan i brzi recept, osim što daje preukusnu pitu, posebnim čini i to što možete iskoristiti doslovno sve što imate u frižideru i kreirati samo vaš quiche.

Sastojci za tijesto:

250-300 grama brašna

150 grama maslaca (rashlađenog)

2 jaja (po potrebi dodati još jedan žumanjak)

Žličica soli

Sastojci za nadjev:

800 grama špinata (ako nemate špinata, može i blitva)

Gorgonzole ili brieja po želji, uz njih se može dodati bilo kakav sir koji imate u frižideru

1 kiselo vrhnje ili pola milerama

1 jaje

Žličica kurkume

Žličica crvene paprike

1 crveni luk

Prstohvat soli

Pršut ili šunka, a možete dodati i piletinu, ili narezanu kobasicu

Priprema:

Od sastojaka umijesite prhko tijesto, oblikujte u kuglu, malo spljoštite rukama kako biste kasnije lakše razvaljali, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme napravite nadjev.

Crveni luk sitno isjeckajte i vrlo kratko popržite na ulju pa dodajte špinat, koji ste prethodno oprali i osušili. Prodinastajte dok ne uvena ga mrvicu posolite.

Sireve i jaje promiješajte, začinite pa dodajte špinat. Ako ćete koristiti piletinu ili kobasicu,onda i njih promiješajte sa sirom i jajetom.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte i prebacite u kalup koji ste prethodno namastili, najbolje s maslinovim uljem. Utisnite tijesto i odstranite višak na rubovima. Probodite na nekoliko mjesta vilicom i stavite peći na 200 stupnjeva desetak minuta.

Izvadite tijesto iz pećnice i stavite nadjev. Preko nadjeva poslažite pršut ili šunku.

Pecite oko pola sata pri temperaturi od 180 stupnjeva.

Prije rezanja i serviranja pustite da se mrvicu ohladi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.