Ideja za desert

Prhko tijesto, krema od badema i grožđe, što vam više treba?

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ohlađen kolač poslužite s marmeladom od marelica koju ste malo razrijedili toplom vodom



Donosimo ideju za recept u kojem ćete sljubiti bijelo i crno grožđe s kremom od badema. Ovaj kolač bit će i vizualno atraktivan.


Sastojci: 15 boba bijelog grožđa, šest boba crnog grožđa, žlica marmelade od marelica


Za tijesto: 250 g brašna, 2 žutanjka, 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu




Za kremu: 70 g sitno mljevenih badema, 1 jaje, 60 g maslaca, 60 g šećera


Priprema: Od navedenih sastojaka napravite prhko tijesto (prvo izmiješajte brašno, maslac i šećer, a zatim povežite žutanjcima). Tijesto pustite u hladnjaku na pola sata zamotano u plastičnu foliju. Za kremu maslac pjenasto umiješati sa šećerom, zatim umiješati jaje i na kraju mljevene bademe. Tijesto tanko razvaljati i staviti u namašćen i pobrašnjen kalup. Odrezati višak tijesta. Ako imate volje i vremena tijesto možete rasporediti i u mini kalupe za krostate.


Tijesto nabodite vilicom i po njemu rasporedite kremu. Bobe grožđa raspolovite i uklonite im koštice. U kremu utisnite polovice bijelog grožđa i crnog grožđa. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva. Ohladite, razrežite i poslužite s marmeladom od marelica koju ste malo razrijedili s toplom vodom.