Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Zamjena za rižu

Pravi sezonski vege ručak: Ječmoto s kremom od tikve

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2017. u 8:00 2017-09-09T08:00:00+02:00

Tikve su pravi plodovi jeseni i ukomponirati se mogu u brojna jela, pa tako i u kremasti ječmoto

Jesen je nekako prebrzo stigla, a već kada je tu treba se prilagoditi kako odjećom tako i prehranom. Tikve su pravi plodovi jeseni i ukomponirati se mogu u brojna jela. Naš prijedlog je kremasti rižoto, odnosno ječmoto, budući da se umjesto riže koristi ječam.

Sastojci za 4 osobe: 240 g ječma, 2 režnja češnjaka, 60 g maslinova ulja, 1 mala kapula, prstohvat cimeta, 50 g naribanog parmezana, 500 g očišćene butternut tikve, 1 l povrtnog temeljca, sol
Priprema: Zagrijati povrtni temeljac ili jednostavno otopiti jednu povrtnu kocku za juhu u litri vode. Tikvu oguliti, ukloniti joj sjemenke i niti, a zatim narezati na kocke.
Narezati polovicu kapule na veće komade. U posudi zagrijati 40 g maslinova ulja, dodati kapule i 1 režanj češnjaka u komadu. Dinstati 5 minuta, a zatim dodati tikvu narezanu na kocke.

Kuhati 15-ak minuta povremeno podlijevajući povrtnim temeljcem. Kada je tikva kuhana, ukloniti češnjak i pomoću štapnog miksera napraviti kremu. Po potrebi dodati još temeljca. Začiniti cimetom, promiješati i ostaviti po strani.
Ostatak ulja staviti u drugu posudu, dodati sitno sjeckanu drugu polovicu kapule i drugi režanj češnjaka u komadu. Zatim ubaciti ječam i kratko tostirati. Podliti temeljcem.

Ječmu, ako prethodno nije namočen, treba 40-ak minuta da bude gotov. Na polovici tog vremena u ječam umiješati kremu od tikve. Pred sam kraj ukloniti češnjak, dodati parmezan i energično miješati kako bi postao kremaste strukture. Kušati i po potrebi dodati soli i papra. Poslužiti toplo.

Kako je ječam otporniji na raskuhavanje od riže možete ga čuvati u hladnjaku do dva dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.