Slatko i slano

Praline s bakalarom: Ispričana posljednja priča ovogodišnjih Ri Gastro dana

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Ugostitelji su za simboličan iznos od 10 kuna ponudili slasne kvarnerske delicije od bakalara i čokolade i prikupljali pomoć za Socijalnu samoposlugu



RIJEKA Red bakalara, red čokolade…i tako u krug koji je spojio, udružio, sprijateljio, sljubio i u slano i slatko obojio i slanim i slatkim mirisima začinio plato ispred riječkog HNK Ivana pl. Zajca, a podgrijao vrbničkom žlahtinom Gospoja. Što reći? Trebalo je kušati.


Bakalar je bio prepušten mašti riječkih kulinarskih velemajstora – dakle od tradicionalnog na bianco, do raznih majstorija na posteljicama od luka, crnoj ili bijeloj palenti, pa čak i mouse od bakalara, a šefovi kuhinja riječkih restorana poštivali su i tradiciju u pripravljanju ove prosinačke neizostavne namirnice, da se ne pomisli da su pripravljali samo kulinarske akrobacije.


A Čokolada? Crna ili bijela, po izboru; bilo je čokolade pripravljene u svim oblicima i na sve načine – od klasičnih čokoladnih kocki, čokoladnih torti, preko moussea do pralina koje je izravno pred mnogobrojnom publikom s raznim dodacima, pa čak i punjene bakalarom, pripravljao slastičar iz Cacao-a Dubravko Vitlov. Bila je to sinoć posljednja ovogodišnja kulinarska priča u sklopu Ri gastro dana – Tjedna čokolade i Tjedna bakalara koja je ispred riječkog HNK okupila brojne ugostitelje koji su za simboličan iznos od 10 kuna Riječanima, a nadamo se i barem pokojem turistu, ponudili slasne kvarnerske delicije od bakalara i čokolade, a cilj je ponovno bio humanitaran – prikupljanje pomoći za Socijalnu samoposlugu.




Domaćini iz Zajca su Riječane, nakon uživanja u iću i piću, pozivali na Simfonijski koncert Bartók – Debussy – Beethoven.