RAJSKO VOĆE

Pomidori, rajčice, paradajzi… neizostavan sastojak brojnih ljetnih jela

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Ideje za pripremu rajčica su brojne, odmaknite se od salata jer se rajčice mogu peći na roštilju, puniti ili pirjati. Cherry rajčice možete sušiti na suncu ili u pećnici na nižoj temperaturi

Pomidori, rajčice, paradajzi, pome sve su to nazivi za crveni plod, rajsko voće, neizostavan sastojak brojnih jela, i toplih i hladnih. U srpnju i kolovozu rajčice daju najbolje od sebe i puno su ukusnije od onih dostupnih tijekom zime i uzgojenih u stakleniku. To što možemo uživati u zdravim i ukusnim plodovima možemo zahvaliti španjolskim moreplovcima koji su je u 15. stoljeću donijeli iz Perua. Sa samo 18 kalorija na 100 grama rajčica je itekako poželjna namirnica na tanjuru, a ujedno je i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, ali i likopena, jakog antioksidansa koji rajčici daje boju, a čuva naše srce i smanjuje rizik oboljenja od raka. Osim ovog vitamina sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K, dok od minerala obiluje kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem i željezom kojeg ima više nego u piletini, ribi i mlijeku. Ishrana bogata ovim plodovima pomoći će i pri mršavljenju jer ubrzava sagorijevanje masnoća. Rajčice svojim kemijskim sastavom pogoduju i zdravlju kože i kose, ali i jačaju kosti. Rajčice kupujte zrele, a ako su žute ili čak zelenkaste boje držite ih na sobnoj temperaturi ili na suncu koje će pospješiti njihovo dozrijevanje.


Ideje za pripremu rajčica su brojne, odmaknite se od salata, jer se rajčice mogu peći na roštilju, pećnici, puniti ili pirjati. Cherry rajčice možete sušiti na suncu ili u pećnici na nižoj temperaturi. Ako se odlučite na taj proces naoružajte se strpljenjem jer sušenje traje više sati, ali se rezultat isplati. Tako osušene rajčice konzervirajte u maslinovom ulju. Ako želite pripremiti salsu odaberite zrele rajčice kojima ćete ukloniti koštice i koru, ali i ne morate, već ih samo na kraju pasirajte. Kada sami pripremate salsu vodite se onom, što se dulje kuha bit će ukusnija i jačeg okusa, ne bojte se začiniti je i chillijem, ljubitelji ljutog u obitelji bit će vam zahvalni. Kušajte i pizzu na koju nećete staviti pasatu već samo polovice cherry rajčica. Jednako je ukusna. Probajte napraviti i kajganu odnosno fritaju s rajčicama, samo u tom slučaju pazite da im prije pripreme uklonite tekući dio i sjemenke i pustite da ispari dovoljno tekućine kako vam jaja ne bi bila vodenasta. Od začina rajčice najviše vole mediteransko bilje – bosiljak, origano i majčinu dušicu. Svo ovo bilje možete uzgojiti i na balkonu i tijekom cijele godine imati svježe. Pomidori, rajčice, paradajzi, pome sve su to nazivi za crveni plod, rajsko voće, neizostavan sastojak brojnih jela, i toplih i hladnih. U srpnju i kolovozu rajčice daju najbolje od sebe i puno su ukusnije od onih dostupnih tijekom zime i uzgojenih u stakleniku. Oni koji ih imaju u vlastitom vrtu ili na balkonu u ovim plodovima najčešće uživaju i tijekom zime, i to u obliku ukusne salse.


Bruschetta caprese


Salata caprese čiji su sastojci mozzarella, rajčice, bosiljak i masline može se poslužiti i na bruschetti.Sastojci: 10 cherry rajčica, 8 listića bosiljka, maslinovo ulje, 12 crnih maslina, 1 režanj češnjaka, 250 g mozzarelle, kruh francuz ili baguette, origano, solPriprema: kruh narežite na ploške i kratko ih popecite na tavi s obje strane ili ih stavite u pećnicu na rešetku na nekoliko minuta na visoku temepraturu. Kada su dobile zlatnu boju svaku plošku natrljajte češnjakom s obje strane. U zdjeli pomješajte sve ostale sastojke, znači cherry rajčice narezane na četvrtine, mozzarellu nasjeckanu na kockice, otkoštene crne masline, natrgajte listiće bosiljka i začinite uljem, solju i origanom. Salatu rasporedite na ploške kruha i poslužite. Ovako pripremljene ploške možete kratko staviti u pećnicu, tek toliko da se sir otopi. Ako nemate cherry rajčice uzmite neku drugu vrstu i nasjeckajte ju na kockice, a prije sjeckanja uklonite koštice i tekući dio.