Ideja za ručak

Otkošteni svinjski kotleti s gratiniranom hokaido tikvom

P. N.

Gratinirana tikva / foto Istock

Gratinirana tikva / foto Istock

Osim uz meso ovako pripremljenu tikvu možete poslužiti i kao samostalno jelo



Sastojci za 4 osobe: 600 do 800 g otkoštenih svinjskih kotleta, majčina dušica, mažuran, krukuma, sol, ulje; 800 g hokaido tikve, 1 režanj češnjaka, 2 grančice ružmarina, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar 


Za gratiniranje:  50 g kruha (bez korice), 20 g ribanog Paškog sira, 2 listića kadulje, 2 žlice maslinova uljaPriprema: Svinjske odreske poželjno je marinirati pa pripremu obavite već ujutro.Odreske zarezati po rubovima i istući batom za meso. Na dno posude u kojoj će se meso marinirati staviti tanak sloj ulja. Začiniti s obje strane solju, a zatim s jedne strane posuti mažuranom, a s druge strane kurkumom i majčinom dušicom. Slagati u posudu s uljem. Ako meso slažete u više slojeva svaki pokapati s malo ulja. Zamotati plastičnom folijom i spremiti u hladnjak.

Tikvi ukloniti koru, sjemenke i vlakna te ju zatim narezati na kockice širine jednog centimetra. U dubokoj tavi zagrijati ulje, dodati češnjak u komadu i grančice ružmarina. Držati ih na laganoj vetri oko 5 minuta da puste svoje mirise, a zatim dodati kockice tikve. Posoliti, popapriti i dinstati na srednje jakoj vatri 15 minuta, povremeno miješajući.


Pet minuta prije kraja smanjiti vatru i poklopiti. Kada je tikva gotova izvaditi češnjak i grančice ružmarina. Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva i staviti na program s upaljenim ventilatorom. Kruhu ukloniti koru, narezati ga na kockice i ubaciti u multipraktik. Usitniti u mrvice, dodati paški sir i listiće kadulje. Izmiksati.

Tikvu rasporediti po plehu obloženom masnim papirom i povrh rasporediti smjesu od mrvica kruha i sira. Pokapati s dvije žlice maslinova zlja i peći 15 minuta dok se površina ne zazalati. Kada tikvu stavite u pećnicu izvadite meso iz hladnjaka da se temperira. Peći neposredno prije posluživanja i to samo nekoliko minuta sa svake strane.




Kada je tikva gotova gore možete staviti i nekoliko ploški ementalera ili nekog drugog topivog sira. Osim uz meso ovako pripremljenu tikvu možete poslužiti i kao samostalno jelo.