Ideja za ručak

Nova ideja, staro jelo: Musaka s pancetom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Umjesto klasične musake s mljevenim mesom napravite ovu u kojoj su uz krumpir glavni sastojci panceta i luk srebrenac.



Sastojci za 4 osobe: 1 kilogram krumpira (približno iste veličine), 400 g luka srebrenca, 250 g pancete, 200 g ribanog kravljeg sira (može i parmezan), 1 prstohvat soli, 1 prstohvat crnog para, 4 grančice majčine dušice


Za besciamel umak: 30 g brašna,  30 g maslaca, 500 ml mlijeka, prstohvat soli, ribani muškatni oraščić


Priprema: Pancetu narezati na kockice, a luk srebernac na tanke ploškice. Krumpir oguliti i narezati na tanke ploške. Kako krumpir ne bi pocrnio staviti ga u hladnu vodu. U posudu staviti nasjeckanu pancetu, pustiti da se otopi na laganoj vatri, a zatim dodati luk. Dinstati na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Na kraju popapriti i posoliti i dodati listiće timjana (jednu grančicu ostavite za dekoraciju). Dok se luk dinsta, krumpir kuhati 3 do 4 minute u lagano posoljenoj vodi. Zatim ga ocijediti i poslažiti na papir kako bi se posušio. Od navedenih sastojaka napraviti besciamel umak.Dno vatrostalne posude dimenzija 30×22 cm namazati s jednom do dvije žlice umaka besciamel. Posložiti prvi red krumpira, zatim pancetu i luk te posuti ribanim sirom. Ponovo staviti umak besciamel i nastavite slagati. Posljednji sloj krumpira samo preliti besciamelom i posuti listićima timjana. Peći 45 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Poslužiti mlako.