Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Ručak bez mesa

Neobičan složenac u kojem glavne uloge igraju gljive i proso

Ilustracija pexels.com
Ilustracija pexels.com
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 10:33 2018-10-16T10:33:29+02:00

Ovo jelo valja poslužiti toplo, na vama je da birate hoće li to biti predjelo ili prilog mesu

Sezona je gljiva i valja ih čim više konzumirati upravo sada kada se mogu kupiti ili nabaviti one nabrane u šumi.

Sastojci:
2 dcl prosa
9 dcl vode
250 g vrganja
150 g svježeg sira
2 jaja
2 dcl kiselog vrhnja
4 žlice suncokretovih sjemenki
sol, maslac

Priprema: Proso suhati u 9 dcl vode pa ostaviti da nabubri. Za to vrijeme narezane gljive propirjati na maslacu dok ne ispari tekućina, kad su gotove posoliti prema vlastitom ukusu.
Umutiti jaja, sir i vrhnje.

U zemljanu posudu složiti red prosa, red gljiva, popržene sjemenke suncokreta i tako redom. Neka na vrhu ostane proso.

Sve preliti smjesom vrhnja, sira i jaja. Zapeći u pećnici do zlatnožute boje. Poslužiti toplo kao predjelo ili prilog mesu.

*recept uz dozvolu autorice Božene Regvart Muić preuzet iz monografije Utvrde i kurije Karlovačke županije

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.