Slastice

Nakon Uskrsa će ostati slastica koje valja iskoristiti: Proučite ideje za slatko od ostataka

Ana Braškić

Tiramisù od pince ili colombe / iStock

Tiramisù od pince ili colombe / iStock

Nakon Uskrsa uvijek ostane popularne talijanske colombe ili pince. Niti čokoladnih jaja ne manjka. Stoga smo pronašli dva recepta u koja ćete ukomponirati ostatke uskršnjeg slavlja



Za Uskrs bližnje rado darujemo pincama i colombama koje ako se ne pojedu nakon nekoliko dana postanu suhe.


Djecu darujemo čokoladnim jajima koja se ponekad mjesecima »vuku« po kući.


Pronašli smo dva recepta u kojima možete iskoristiti slatke ostatke.




Prvi je tiramisu, koji ako iz recepta uklonite alkohol možete poslužiti i djeci, a drugi čokoladna torta koja će zadovoljiti i najzahtjevnije sladokusce, čiji čokoladni dio čine upravo ostaci čokoladnih jaja.


Tiramisù od pince ili colombe


Sastojci za 6 zdjelica:


160 g ostataka pince ili colombe


250 g sira mascarpone 250 g


75 g soka naranče


korica 1 nešpricane naranče


3 svježa jaja


20 g limuncina


30 g tamne čokolade ili gorkog kakaa


60 g šećera


Priprema: Za pripremu tiramisua narežite colombu ili pincu na ploške pa na šire trake (kao piškoti), posložite na pleh obložen masnim papirom i pecite 5 minuta sa svake strane na 160 stupnjeva.


Za to vrijeme krenite s pripremom kreme. Žutanjke odvojiti od bjelanjaka i pjenasto ih umutiti sa šećerom. Nakon što žutanjci udvostruče volumen postepeno dodati mascarpone, a zatim koricu naranče. U drugoj posudi bjelanjke istući u snijeg i postepeno ih lagano miješajući umiješati u smjesu s žutanjcima. Sok od naranče pomiješati s limuncinom (ili nekim drugim likerom koji volite). Ako ste se odlučili za čokoladu, tada ju valja naribati ili nasjeckati na sitno. Kremu prebaciti u dresir vrećicu i njome napuniti dna zdjelica za posluživanje. Na kremu posložiti prepečeni biskvit, namočiti ga dobro sokom od naranče i likera, zatim staviti još jedan sloj kreme, posuti kakaom ili čokoladom i ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Hladiti sat vremena i poslužiti.


Torta od čokoladnih uskršnjih jaja


Foto iStock


Foto iStock



Sastojci za kalup promjera 20 cm:


200 g badema


150 g šećera


150 g maslaca


125 g čokoladnih jaja


3 jaja


1 vrećica vanilin šećera


sol


Po želji: 2 dcl slatkog vrhnja ili sladoled od vanilije


Priprema: Tostirati bademe, ohladiti i usitniti u mlincu za kavu sa 100 g šećera. Čokoladna jaja nasjeckati i otopiti na pari. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Maslac izraditi, zatim u njena umiješati preostali šećer (50 g), pa redom vanilin šećer, bademe i na kraju jedan po jedan žutanjak. Posljednja u smjesu ide otopljena čokolada. Bjelanjke istući u snijeg s prstohvatom soli te ih umiješati u smjesu s čokoladom. Peći u kalupu obloženom masnim papirom 35 minuta na 180 stupnjeva. Tortu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.