Foto Istock
Rimski njoki kao glavni sastojak umjesto krumpira imaju - griz
Sigurno ste u restoranu kušali rimske njoke, prilog posve drugačiji od klasičnih njoka koje pripremate od krumpira.
Sastojci za 40 komada: 250 g griza, 1 l mlijeka, 100 g maslaca, 2 žutanjka, 100 g naribanog parmezana, 40 g tvrdog ovčjeg sira, 7 g soli, muškatni oraščić
Priprema: U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića. Kada mlijeko zakuha miješajući pjenjačom dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati. Polovicu smjese rasprediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati »štrucu«. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa »štrucama« staviti na 20 minuta u hladnjak.
Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem i posuti ribanim ovčjim sirom.
Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.