Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. ožujka 2019.
Desert ili doručak

Mirisnom i sočnom krostatom od jabuka dočekajte jesen

Foto pixabay.com
Foto pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2018. u 7:30 2018-09-21T07:30:00+02:00

Još toplu krostatu možete poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije

Klasici poput torte od jabuka, štrudle ili pite uvijek su rado viđeni na stolu. Bilo da ih pripremate za obitelj ili prijatelje mirisni deserti čiji su glavni sastojak jabuke uvijek su rado viđeni i konzumirani. Rijetki su koji ne vole jabuke u desertima. Danas donosimo recept za krostatu koja će jednako dobro prijati nakon ručka, ali i za doručak. Još mlaku možete poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.

Sastojci za kalup promjera 24 cm:
450 g jabuka (sorta golden)
150 g marmelade od marelica
200 g brašna
75 g ohlađenog maslaca
75 g šećera u prahu
1 jaje
1 nešpricani limun
prstohvat soli

I još:
40 g marmelade od marelica
20 g vode
Vrijeme pripreme: 30 min
Vrijeme pečenja. 30 min
Priprema: U posudu stavite brašno, maslac i sol, izraditi mikserom dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Zatim dodati šećer u prahu, limunovu koricu i jaja i povezati rukama. Oblikovati loptu, pokriti prijanjajućom folijom i staviti u hladnjak na dva sata.
Jabuke oguliti, prepoloviti, ukloniti koštice i narezati na tanke ploškice. Jabuke pokapati limunovim sokom da ne potamne.

Kalup za korstatu namastiti i pobrašniti.

Tijesto razvaljati na debljinu od pola centimetra i pomoću valjka prebaciti na kalup. Prstima pritisnuti tijesto kako bi bolje prionulo uz rub. Odrezati višak  tijesta i od njega oblikovati kuglicu koju do upotrebe valja držati u hladnjaku.

Po tijestu rasporediti marmeladu od marelica, a povrh uredno poslagati jabuke. Od preostalog tijesta oblikovati »konop« debljine oko 1 i pol centimetra. Rub tijesta premazati vodom i »nalijepiti« tijesto. Pritisnuti prstima kako bi se dobro »zalijepilo«. Ako želite rub, ukrasite zarezujući ga nožićem.
Korstatu peći 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dok se krostata peče u zdjelici otopiti marmeladu u navedenoj količini vode. Čim zakuha ukloniti s vatre.

Kada je krostata pečena, malo ju valja ohladiti te tek tada premazati otopljenom marmeladom od marelice. Dobar tek!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka