Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Desert ili doručak

Mirisnom i sočnom krostatom od jabuka dočekajte jesen

Ilustracija / Photo by Hugo Aitken on Unsplash
Ilustracija / Photo by Hugo Aitken on Unsplash
Objavljeno: 12. listopad 2019. u 11:00 2019-10-12T11:00:00+02:00

Još toplu krostatu možete poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije

Klasici poput torte od jabuka, štrudle ili pite uvijek su rado viđeni na stolu, a danas vam donosimo recept za krostatu od jabuka koja će jednako dobro prijati nakon ručka, ali i poslužiti kao doručak. Za dodatni užitak, uz krostatu možete poslužiti kuglicu sladoleda od vanilije.

Sastojci za kalup promjera 24 cm:
450 g jabuka (sorta golden)
150 g marmelade od marelica
200 g brašna
75 g ohlađenog maslaca
75 g šećera u prahu
1 jaje
1 nešpricani limun
prstohvat soli

I još:
40 g marmelade od marelica
20 g vode

Priprema: U posudu stavite brašno, maslac i sol, izraditi mikserom dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Zatim dodati šećer u prahu, limunovu koricu i jaja i povezati rukama. Oblikovati loptu, pokriti prijanjajućom folijom i staviti u hladnjak na dva sata.
Jabuke oguliti, prepoloviti, ukloniti koštice i narezati na tanke ploškice. Jabuke pokapati limunovim sokom da ne potamne.

Kalup za korstatu namastiti i pobrašniti.

Tijesto razvaljati na debljinu od pola centimetra i pomoću valjka prebaciti na kalup. Prstima pritisnuti tijesto kako bi bolje prionulo uz rub. Odrezati višak  tijesta i od njega oblikovati kuglicu koju do upotrebe valja držati u hladnjaku.

Po tijestu rasporediti marmeladu od marelica, a povrh uredno poslagati jabuke. Od preostalog tijesta oblikovati »konop« debljine oko 1 i pol centimetra. Rub tijesta premazati vodom i »nalijepiti« tijesto. Pritisnuti prstima kako bi se dobro »zalijepilo«. Ako želite rub, ukrasite zarezujući ga nožićem.
Korstatu peći 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dok se krostata peče u zdjelici otopiti marmeladu u navedenoj količini vode. Čim zakuha ukloniti s vatre.

Kada je krostata pečena, malo ju valja ohladiti te tek tada premazati otopljenom marmeladom od marelice. Dobar tek!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.