HoReCa

Majstori kuhinje u Opatiji pokazali što se jede 2019.

Andrea Bralić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Željko Jovanović i Eugen Sušić iz Bevande pokazali su trendove u finger foodu i rižotima, a ekipa iz tvrtke Kali tuna nove tehnike rezanja tune koje su naučili na višemjesečnom treningu u Japanu



OPATIJA Što se nosi od odjeće, cipela ili frizura u idućoj sezoni uglavnom je poznato, no koji su trendovi u prehrani pokazali su nam jučer majstori kuhinje na jednom od najznačajnijih sajmova u turizmu i ugostiteljstvu, HoReCa Adria, otvorenom jučer u Opatiji. U programu nazvanom »Vip masterclass«, koji je vodio Frano Ridjan, posjetitelji su mogli vidjeti što se jede u 2019.


U prvom dijelu programa pripremali su se kanapei i finger food pod stručnim okom i rukama Željka Jovanovića, chefa restorana Bevanda iz Opatije i Eugena Sušića, sous chefa restorana Bevanda. Bilo je tu sirovih škampi, trilje od kamena, kadulje, skute… Isti dvojac potom je pripremao i rižote Mediterana, a tajna njihovih jela je u formuli traženja namirnica sedam do deset kilometra u okruženju u kojem se restoran ili hotel nalazi.


Cijeli program začinili su gosti iz tvrtke Kali tuna koji su pokazali nove trendove u rezanju tune od pedesetak kilograma. Od Vice Katačića saznali smo da je cijela ekipa bila na višemjesečnoj edukaciji u Japanu trenirajući vještine za novi projekt koji razvijaju i kojim će ugostiteljima ponuditi najkvalitetnije od sirove tune koja se čuva na minus 60 stupnjeva kako bi sačuvale sve najbolje karakteristike za konzumaciju. U Hrvatskoj se broj sushi restorana utrostručio u posljednjih nekoliko godina stoga su vještine majstora iz tvrtke Kali tuna itekako tražene, a u Opatiji su prikazali klasifikaciju, tehnike tranširanja i rezanja, pripremu i posluživanje.




Sajam u Opatiji, u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«, nastavlja se sve do subote, a na njemu se ove godine predstavlja 70-ak pomno odabranih izlagača iz Hrvatske i inozemstva, koji prezentiraju više od 5.000 artikala i usluga vodećih brendova za opremanje hotela, apartmana i restorana. Posjetitelji mogu vidjeti brojne novitete namijenjene podršci rada djelatnika u domaćinstvu – od sobarica, hotelskih domaćica i kućnih majstora do voditelja održavanja u smještajnim objektima.


HoReCa Adria je i ove godine dovela vodeće dobavljače brendova iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske, Velike Britanije koji će predstaviti širok raspon proizvoda i usluga namijenjenih opremanju hotela, apartmana te restorana i ugostiteljskih objekata, a već prvog dana posjetili su je predstavnici vodećih hotelijera i ugostitelja Hrvatske.