BOSK standard

Lošinjski Vitality Hotel Punta prvi hotel na Jadranu certificiran za gluten-free ponudu

P. N.



Vitality Hotel Punta, prvi u nizu hotela, vila i restorana lošinjskog hotelskog branda Lošinj Hotels & Villas, implementirao je stroge standarde prvog hrvatskog gluten free certifikata i time postao prvi hotel na Jadranu i ponosni nositelj BOSK gluten free standarda. Kroz edukaciju o pripremi, posluživanju i distribuciji jela bez glutena, osoblje hotela i restorana već od ovoga ljeta je spremno ugostiti osobe na bezglutenskoj prehrani, u skladu s njihovim potrebama i željama. Ujedno će time upisati hotel i otok Lošinj na mapu bezglutenskih turističkih destinacija, priopćili su iz lošinjske hotelske grupacije i tvrtke BOSK, koju je inače pokrenuo proslavljeni hrvatski nogometaš Mario Stanić.


“Posljednja istraživanja potvrđuju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani. Procjenjuje se kako danas u Europi ima više od 70 milijuna osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten, 190 milijuna osoba koje izbjegavaju pšenicu i gluten jer smatraju da je štetan za njihovo zdravlje te 11 milijuna oboljelih od celijakije, autoimune bolesti kao krajnjeg izraz nepodnošenja glutena.


Među njima su i brojni turisti koji izbjegavaju gluten u svojoj prehrani, jer to moraju ili žele zbog zdravlja, te koji odabiru Hrvatsku kao svoju destinaciju za odmor a nisu imali mogućnost da oni ili članovi njihovih obitelji konzumiraju jela bez glutena. Ove, ali i mnoge druge činjenice vezane uz gluten, kao i osobno iskustvo inicijatora razvoja standarda Denisa Delogu, dovele su do razvoja BOSK gluten free standarda, koji će osobama na bezglutenskom režimu prehrane omogućiti posjet restoranima i hotelima.




BOSK gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela. BOSK gluten free standard razvijen je na temelju znanstveno dokazanih i globalno prihvaćenih protokola za sigurnost hrane te se temelji na principima HACCP sustava, dobroj proizvođačkoj praksi (DPP) i dobroj higijenskoj praksi (DHP). Standard je razvijen s ciljem izbjegavanja rizika kontaminacije glutenom pripremljenih jela i slastica te propisuje protokole proizvodnih procesa kao i korektivne mjere u slučaju sumnje na kontaminaciju glutenom.


Vitality Hotel Punta, nositelj BOSK gluten free standarda, time je upotpunio svoju raznoliku ponudu primarno usmjerenu na koncept zdrave prehrane i življenja. Upravo su obroci kreirani prema osobnoj potrebi svakog gosta nešto zbog čega je Vitality Hotel Punta ponajbolji odabir za sve one koji su na Lošinj stigli u potrazi za zdravstvenim programima, koji se kreiraju i provode pod budnim okom liječnika internista, nutricionista te wellness i spa terapeuta i kineziologa, navodi se u priopćenju.