Recepti

Ljetna kuhinja Mate Jankovića

Portal Novilist.hr

Za ove ljetne dane Novi list donosi četiri lagana i fina recepta najmlađeg člana žirija kulinarskog realitya Masterchef ali i jednog od najboljih hrvatskih kuhara, Mate Jankovića.



Sastojci (za 1 obrok):


  • 120 g oslića


  • 50 g gljiva lisičarki


  • 50 g cherry rajčice


  • 3 lista bosiljka


  • 2 češnja češnjaka


  • 1/2 dl bijelog vina


  • začini: sol, papar, maslinovo ulje


Priprema:


1. očišćeni file oslića posoliti i kratko popržiti na maslinovom ulju na grill tavi (file oslića najbolje je popržiti na tavi od gize jer se riba neće lijepiti)




2. na vruće maslinovo ulje staviti nasjeckani češnjak


3. dodati očišćene, oprane i nasjeckane gljive i rajčice


4. sve podliti bijelim vinom i sve začiniti solju i paprom


5. na samom kraju dodati listove bosiljka


6. posložiti na tanjuru najprije ragu pa ribu


7. poslužiti toplo



Orada s rakovicom i korijenom peršina


Sastojci (za 1 obrok):


  • 140 g orade


  • 30 g rakovice


  • 1 rajčica


  • 4  korijena  peršina


  • 2 češnja češnjaka


  • 1/2 dl bijelog vina


  • vlasac


  • začini: sol, papar, maslinovo ulje


Priprema:


1. očišćeni file orade kratko popržiti na maslinovom ulju najprije sa strane gdje je kožica, onda vrlo kratko s druge strane


2. na vrućem maslinovom ulju popržiti nasjeckanu rajčicu i  češnjak pa sve začiniti


3. podliti bijelim vinom i kratko prokuhati


4. korijen peršina skuhati u slanoj vodi (paziti da se ne prekuha i da bude hrskav)


5. složiti na tanjur najprije umak pa ribu


6. poslužiti toplo



Kolač od skute i malina


Sastojci (za 1 obrok):


  • 100 g skute


  • 1 jaje


  • 1 žlica grožđica


  • 1 limun


  • 1 naranča


  • 100 g malina


  • 40 g šećera


  • 2 jaja


  • 1/2 dcl slatkog vrhnja


Priprema:


tijesto:


1. skutu, 1 jaje, grožđice i ribanu koricu limuna i naranče izmiješati


2.  staviti u lim za pečenje i peći 15-20 minuta na 180°


3. izvaditi iz kalupa  i pustiti da se ohladi


nadjev:


1. protisnuti kuhane i maline sa šećerom i promiješati s tučenim vrhnjem Tonka


2. istući bijelanjak


3. na pari umutiti žumanjak


4. na kraju izmiješati pire od malina, bijelanjak i žumanjak pa staviti u hladnjak da se ohladi


5. ohlađeno složiti na tijesto


napomena: s obzirom na to da je recept namijenjen za 1 obrok potrebno ga je prilagoditi veličini kalupa za pečenje