Jelo na žlicu

Leća je odličan izvor nutrijenata, a najbolja je u maneštri

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ako uz ovu maneštru poslužite i kuhane domaće kobasice dobili ste i više nego obilan obrok



Maneštra od leće ukusan je i hranjiv obrok koji lako možete uzeti i na posao, a obogatit ćete ju kockicama preprženog kruha i par kapi maslinova ulja.


Sastojci za 5 osoba: 250 g leće, 2 mrkve, 2 stabljike celera, 1 kapula, 2 režnja češnjaka, 2 mala krumpira, 2 tikvice, 2 lista lovora, 1 žličica kima u prahu, 2 klinčića, sol


Priprema: Prije pripreme maneštre leću valja namakati oko 12 sati. Tikvice oprati i narezati na kockice; mrkvu i krumpir oguliti i narezati na kockice, a celeru ukloniti lišće te ga narezati na ploškice.




U dubokoj posudi zagrijati ulje s nasjeckanim češnjakom i čim počne puštati miris dodati fino nasjeckanu kapulu. Kada kapula omekša dodati svo ostalo povrće. Dinstati deset minuta na laganoj vatri, a kada povrće omekša dodati dobro ocjeđenu leću, listove lovora i klinčiće te kim u prahu. Na kraju uliti litru oko litru i pol vode ili povrtnog temeljca. Kuhati dva sata na laganoj vatri.


Pola sata prije kraja kuhanja posoliti. Prije posluživanja ukloniti listove lovora i ako je moguće i klinčiće. Poslužiti toplo. Ako uz ovu maneštru poslužite i kuhane domaće kobasice dobili ste i više nego obilan obrok.