PLODOVI JESENI

Kupili ste kestene? Donosimo tri načina kako ih ispeći

Slavica Kleva

Foto Istock

Foto Istock

Kako bi izbjegli neupotrebljive kestene, dobro ih je namočiti večer prije u vodi te kestene koji isplivaju na površinu baciti



Pečeni kesteni najjednostavniji su način uživanja u ovim šumskim plodovima, ali i baza za niz slatkih i slanih recepata. Evo nekoliko načina kako ih ispeći…


Kuhani pa pečeni


Kilogram kestena zarezati i staviti u malo (1,5 dl) vode te na vatri pustiti da voda zakuha. Zajedno s vodom staviti peći na dno pećnice zagrijane na 200 stupnjeva Celzija i s uključenim ventilatorom.Tijekom 15 minuta, koliko im je potrebno da se ispeku, promiješati dva puta (voda će ishlapiti).

Pečeni u pećnici


Kestene s obje strane oštrim nožićem zarezati po sredini. Staviti ih u zdjelu s vodom s dvije do tri žličice šećera. Ostaviti oko pola sata. Obložiti protvan folijom, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva Celzija pa ocijeđene, mokre kestene posložiti u jednom sloju.


Peći ih oko 20 minuta. Na ovaj način kestene je lakše oguliti, a na kilogram kupljenih kestena treba računati na barem 50 do 100 grama pokvarenih. Kako bi izbjegli neupotrebljive kestene, dobro ih je namočiti večer prije u vodi te kestene koji isplivaju na površinu baciti.




Foto Istock


Foto Istock



U tavi


Zarezati kestene i peći najmanje pola sata, uz stalno miješanje, u tavi s rupicama direktno na vatri ili u tavi od teflona. Kad su kesteni pečeni, ostaviti ih u tavi i prekriti kuhinjskom krpom te servirati nakon 15 minuta. 


Foto Istock


Foto Istock