Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
15. listopada 2019.
Delicije

Krk Food Fest: Nigdje modernije tradicije, tko propusti žalit će godinu dana

Glavni kuhar restorana u Vinotelu Gospoja, Dino Knežević
Glavni kuhar restorana u Vinotelu Gospoja, Dino Knežević
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 12:21 2018-10-01T12:21:00+02:00

Smještajni kapaciteti na Krku su tijekom rujna bili puni, baš kao i naši restorani, a berba maslina tradicionalno privlači izniman broj posjetitelja koji uživaju u njoj

Trend sve ranije berbe maslina nije zaobišao ni otok Krk, posebno ne Punat gdje se nalazi njegovo najznačajnije maslinarsko središte. A kad je ta iznimno kvalitetna i zdrava uljarica u pitanju, jedan od najupućenijih u tajne uzgoja i berbe možda najznačajnije voćke civilizacije svakako je Goran Bonifačić, iskusni maslinar koji u Puntu ima Obrt za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo »Ulika«, a osim što brine o čak 13 hektara maslinika, aktivno participira i u preradi, plasmanu ulja kao i u – ugostiteljstvu.

– Trend ranije berbe maslina na našem smo područje počeli prakticirati još 1996. godine. Umjesto u studenom, berba je »prebačena« u listopad, a izvjesni utjecaj klimatskih promjena kod maslina se ogleda u tome da nam zbog vlage i topline sve veće probleme zadaju nametnici koje se mora pravodobno tretirati. Nekad su u smislenosti primjene tih mjera važni i sati, u protivnom se urod značajno ugrožava, količina se drastično smanjuje, ističe Bonifačić. Istina, kako dodaje, stručne spoznaje se u puntarskim maslinicima primjenjuju bez zadrške tako da većih problema s urodom nema. Baš kao ni s kvalitetom ulja koje slovi kao jedno od najboljih u Hrvatskoj.

Turisti prepoznaju kvalitetu

Ono što je također značajno i tijesno je povezano s maslinarstvom i gastronomijom, činjenica je da se Punat može pohvaliti s odličnim turističkim rezultatima u rujnu, pa čak i listopadu.
– Turisti prepoznaju kvalitetu naše gastronomije u kojoj upravo maslinovo ulje zauzima jednu od najvažnijih uloga. Smještajni kapaciteti su tijekom rujna bili puni, baš kao i naši restorani, a berba maslina tradicionalno privlači izniman broj posjetitelja koji uživaju u njoj. Kao i u svim popratnim sadržajima koje im, poput tradicionalnih, težačkih obroka posluženih u masliniku, u to vrijeme pripremamo, pojasnio nam je Bonifačić.

A kad smo već ušli u jeseni, Vinotel Gospoja iz Vrbnika nezaobilazno je mjesto za sve posjetitelje željne vrhunske gastronomije. Već i sam njegov naziv govori kako je osim odmoru i wellnessu posvećen i – vinu. A gdje je kvalitetno vino, tu se dobro i jede. U velikoj mjeri za to je zaslužan chef Vinotelove kuhinje, jedan od najmlađih u Hrvatskoj na tako odgovornoj funkciji, nadareni glavni kuhar restorana Dino Knežević.
– Ugostiteljsku školu u Opatiji završio sam prije pet godina, a nakon toga profesionalno sam iskustvo stjecao u inozemstvu. Iz Portoroža sam u Vinotel stigao prije pola godine, uvjete na koje sam ovdje naišao – svaki kuhar samo poželjeti može, naglašava Knežević.

Novi status

A mladi i nadareni kuhar preferira spajanje tradicionalnih, domaćih namirnica i najmodernije tehnologije.

– Uz standardni način pripreme hrane, kao jedan od vrlo rijetkih restorana u Hrvatskoj, prigodom kuhanja koristimo tekući dušik. Ima mnogo načina njegove primjene, ali uvijek s ciljem zaštite izvornih okusa kao i dovođenja namirnice, odnosno jela, u jedan sasvim novi status. Riječ je o tome da se pojedinu namirnicu, meso ponajviše, tretira tako da za vrlo kratko vrijeme promijeni temperaturu za više od 400 stupnjeva, naglašava Knežević te dodaje – dušikom se odrezak smrzne na -196 stupnjeva, da bi ga se potom »stavilo« na temperaturu koja prelazi 250 C. Takva promjena silno smekša strukturu, eliminira neke negativne pojave, meso u cjelosti pripremi za konzumaciju iako je naizgled – sirovo, ističe Knežević pred kojim je, kao i pred samim Vinotelom, zahvaljujući znanju i vještini koja se ulaže u spravljanje jela  – jako dobra budućnost.

Stoga, bez čekanja – nedjelja 7. listopada do kada je predviđeno trajanje ovogodišnjeg Krk food festivala približava se velikom brzinom. Tko propusti, žalit će godinu dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.