Gastronomija s pričom

“Klasičari” teško opstaju: Tematska večer u “Kostrenki” najavila sezonu proljetnih menija

Edi Prodan

Nakon uvodnih predavanja krenulo je nekoliko iznimno zanimljivih sljedova – polpete od špinata i skute, polpete od karfiola i zalogajčići s julienne povrćem i sirom, juha od brokule, raviol s jajem, skutom i špinatom i sve u tom proljetno-poticajnom stilu



KOSTRENA – Nekako s proljeća…, probudite zdravlje u sebi, bio je naziv zanimljive ekološko-gastronomske tematske večeri kojom je u restoranu »Kostrenka« otvorena sezona proljetnih menija. Na njoj su uz domaći tim gostovali i Uberi ovo, tvrtka koja se bavi internetskom prodajom ekološki uzgojenog voća i povrća na čelu s Višnjom Basioli, kao i fitness studio Fit kojem su na čelu Ana Borović. Radoslav Bobanović, proizvođač iz Polače, čovjek koji je dio života proveo u Rijeci na poslu inspektora tadašnjeg SDK, da bi se nakon završetka rata posvetio poljoprivredi. Danas obrađuje 20 hektara površine s nevelikom, ali bogato strukturiranom proizvodnjom vina, a sve je zajedno objedinjeno u tvrtku Masivin. 


– Danas klasični restorani što »samo« nude jela teško mogu opstati. Mi smo se stoga odlučili na tematske večeri u kojima goste detaljno upoznajemo s pojedinom ponudom jela, s razlozima zbog čega smo neki od akcijskih jelovnika sastavili na upravo izloženi način. Priča je ta koja nam je neophodno potrebna kako bismo gostima približili ono što nudimo, istaknuo je Dario Andrić s čime se suglasila i suvlasnica Rada Turato.




Bila je to večer u kojoj je naglasak stavljen na konzumaciju sezonskih namirnica što može imati višestruko blagotvorni učinak na organizam. Nakon uvodnih predavanja krenulo je nekoliko iznimno zanimljivih sljedova – polpete od špinata i skute, polpete od karfiola i zalogajčići s julienne povrćem i sirom, juha od brokule, raviol s jajem, skutom i špinatom i sve u tom proljetno-poticajnom stilu.


Pića koja su ih pratila bila su također zanimljivi izbor Bobanovićevih vina – Maraština i Rose, dok su najveće zvijezde bili Muškat žuti i crljenak koji je oduševio kvalitetom, ali i činjenicom da je u njegovom slučaju riječ o spašavanju inače vrlo značajne vinske priče.Ono što je bilo posebno zanimljivo vidjeti je – puni restoran u kojem su, pa s jedno barem 70 posto prevladavale – žene.


Očigledno, Turato i Andrić su potpuno u pravu kad ističu kako ništa od posla bez okretanja novim trendovima.


Dodajmo još da je prije ljetne sezone ostala još jedna tematska večer u Kostrenki, večer koja će naglasak u cijelosti staviti na najpopularnije proizvode s otoka Krka.