Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
DVIJE IDEJE

Kavoljupci pozor: Naučite pripremati semifreddo ili puding od kave

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2017. u 8:47 2017-07-02T08:47:00+02:00

Za oba deserta potrebno je 4 do 5 sati za hlađenje, zato ih je najbolje pripremiti ujutro kako bi do ručka bili spremni za posluživanje

Kava je postala nezaobilazan dio života većine nas i rijetki bez nje mogu započeti dan. Osim kao napitak kava može biti i dio slastica od kojih je možda je najpoznatiji - tiramisu. No mi vam danas predlažemo dva prava ljetna deserta koja će zadovoljiti nepca i najzahtjevnijih ljubitelja kave.

Semifreddo od kave

Sastojci za 4 osobe: 60 ml kave, 4 žutanjaka, 80 g šećera, 350 ml slatkog vrhnja, 100 g sira mascarpone
Priprema: Šećer otopite u kavi i napravite sirup. Žumanjke umutite na pari i kad postanu kremasti u njih postepeno umiješajte kavu. Miješajte na pari dok ne dobijete kremu. Ohladite. Umutite lagani šlag od kojeg odvojite dvije žlice i tom količinom razrijedite mascarpone. Ostatak šlaga pomiješajte s kremom od kave i tek kada dobijete homogenu smjesu umiješajte mascarpone. Smjesom napunite posudice i stavite na 5 sati u zamrzivač. Deset minuta prije posluživanja izvadite iz zamrzivača. Po želji ih ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

iStock-503759444

Puding od chije, kave i kakaa

Sastojci (za 2 osobe): 300 ml mlijeka, 100 ml hladne kave, 2-3 žlice meda ili šećera, 2 žlice kakaa, 8 žlica chia sjemenki
Priprema: Pomiješati sve sastojke i puding razdijeliti u dvije zdjelice. Ostaviti da se rashladi i stisne u hladnjaku najmanje 4 sata ili još bolje preko noći. Prije posluživanja po želji ukrasiti šlagom i ribanom čokoladom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.