Desert

Jesenska delicija: krostata od čokolade i kestena

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ovako pripremljenu krostatu možete čuvati do tri dana u hladnjaku



Omiljen jesenski plod, kesten, dio je brojnih slatkih i slanih recepata. Voli »društvo« čokolade. Upravo su ove dvije namirnice sljubljene u ovoj savršenoj jesenskoj slastici.


Sastojci za 8 osoba: 150 g smeđeg šećera90 g ohlađenog maslaca 2 jaja380 g brašnaprstohvat soli500 g kestena40 g smeđeg šećera160 g rižinog napitka135 g tamne čokolade 60 g ricottešećer u prahu za posipanje

Priprema: U posudu staviti šećer, sol i ohlađeni maslac narezan na kockice. Izraditi mikserom i dodati jaja. Nastaviti miksati pa dodati brašno. U ovom trenutku možete nastaviti raditi tijesto pomoću miksera ili ako vam je draže – ručno. U svakom slučaju na tijestu radite oko tri minute. Oblikujte kuglu, obložite je prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.


Kestene zarežite nožićem, stavite u lonac s vrućom vodom. Kada voda zakuha, kuhajte ih oko 20 minuta. Kuhane kestene ocijediti i čistiti prije nego se ohlade. Trebali biste dobiti oko 400 g očišćenih kestena. Kestene nasjeckati, a isto učinite i s čokoladom. U posudu staviti rižino mlijeko i šećer. Ubaciti kestene, miješati i čekati da krema zakuha. Čim je zakuhala, ukloniti s vatre i dodati čokoladu. Kada se sva čokolada otopila u kremi, dodati ricottu, dobro promiješati pjenjačom i staviti u hladnjak na 10 minuta. Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati i njime obložiti kalup promjera 20 cm. Višak tijesta odrezati. Tijesto puniti kremom od kestena i čokolade. Poravnati površinu i pokriti tanko razvaljanim drugim dijelom tijesta. Pažljivo zalijepiti rubove. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Pečenu krostatu ohladiti, ukrasiti šećerom u prahu i poslužiti. Ovako pripremljenu krostatu možete čuvati do tri dana u hladnjaku.