Dijetalni ručak

Jednostavna jela ponekad su najbolji izbor, napravite rezance od tikve i poslužite ih s gljivama

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ako nemate spiralizator napravite rezance pomoću gulilice za krumpir



Tikve su pravi plodovi jeseni i dostupni su i na tržnicama i u supermarketima. Jedna od najpopularnijih sorti svakako je butternut, duguljasta tikva koja se koristi za juhe, odlična je pečena, a mi ćemo vam otkriti kako da od nje napravite rezance. Za ovo jelo nećete izgubiti više od pola sata.  


Sastojci za 2 osobe: 1 čajna žličica maslinova ulja1 luk1 butternut tikva (oko 1300 g)2 režnja češnjaka1 žličica sjeckane kadulje200 g vrganja (ili šampinjona)2 šalice beby špinata (ili kovrčavog kelja)sol, svježe mljeveni paparbučine sjemenke za dekoraciju Priprema: Tikvu oguliti, prepoloviti i ukloniti sjemenke. Pomoću spiralizatora napraviti špagete. Ako ga nemate napravite rezance pomoću gulilice za krumpir. Djelove tikve koji vam ostanu iskoristite za neko drugo jelo, primjerice juhu ili rižoto. Gljive očistiti i narezati na tanke ploške.

Luk nasjeckati i dinstati oko 5 minuta na maslinovom ulju. Kada luk omekša dodati sjeckani češnjak, kadulju i gljive te dinstati još 5 minuta. U gljive ubaciti rezance od tikve, špinat, 2 žlice vode i pola čajne žličice soli. Poklopiti i kuhari 10 minuta. Povremeno promiješati. Nakon isteka vremena kušati i po potrebi dosoliti, začiniti svježe mljevenim paprom i poslužiti toplo. Po želji posuti s malo tostiranih bučinih sjemenki.