Slatki vikend

Jabuke: Ideje za prave jesenske slastice

P. N.

Sezona je jabuka, a recepata za njihovu pripremu uistinu je bezbroj



Muffini su jako jednostavni za pripremu i nema osobe koja će im odoljeti, a čips od jabuka pripremite kada vas loše vrijeme spriječi u izlasku. Ako ne želite jabuke ne morate umakati u sirup, ali ih morate pokapati limunovim sokom kako ne bi previše potamnile.


Čips od jabuka


Sastojci:  500 g jabuka (birajte sortu koja vam je najdraža), 150 g šećera, 2 dcl vode, sok 1 limuna


Priprema: Na laganoj vatri u vodi otopiti šećer. Kada dobijete konzistenciju sirupa pustite ga da se ohladi. U sirup sobne temperature umiješati limunov sok. Jabuke oprati i ukloniti im sredinu te narezati na tanke ploške. Svaku plošku umočiti u sirup, ocijediti i slagati na pleh obložen masnim papirom. Sušiti u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 80 do 90 stupnjeva 5 do 6 sati povremeno ih okrečući. Nakon isteka vremena vaše jabuke su gotove. Kada se ohlade bit će hrskave i spremne za konzumaciju.





Muffini s jabukama


Sastojci za 12 komada:  350 g jabuka, 250 g brašna, 220 grčkog jogurta, 3 jaja, 120 g demerara šećera, 16 g praška za pecivo, korica 1 neprskanog limuna


Priprema: Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i koricom limuna. Zatim umiješati jogurt sobne temperature, a zatim pažljivo umijepati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tek kada je smjesa gotova jabuke oguliti, narezati na komadiće i odmah umiješati u smjesu.


Puniti kalupe za muffine i peći pola sata u pećnici prethidno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Po želji u smjesu možete umiješati cimet u prahu ili gotove muffine posuti smjesom cimeta i šećera u prahu.