Croatian Fine Dining

J.I.S.T. – samo lokalno i sezonski

P. N.

Na meniju novog restorana nudi se tridesetak jela. Većinom su to jela od mesa, ribe nema. Gulaš od boškarina, tartarski biftek od odležanog mesa, ragu od gljiva samo su neka od jela koja gosti hvale



Od sredine siječnja Viškovo je bogatije za još jedan ugostiteljski objekt – restoran J.I.S.T..


Specifična lokacija Primorsko-goranske županije odredila je i smjernice menija – jela se pripremaju od lokalnih i sezonskih namirnica, a djeluju pod sloganom Croatian fine dining.


– Ribe na meniju nema, jela su samo od mesa. Nismo htjeli miješati te dvije namirnice jer smo smatrali da nećemo moći postići ono čemu težimo – da budemo najbolji u ponudi jela od mesa – otkriva kuhar Darjan Urdih, rodom iz Banja Luke i odmah dodaje kako kod njih nećete moći pojesti niti ćevape niti kobasice, iako je i za to bilo upita.




Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Na meniju se nalazi tridesetak jela. Od hladnih predjela možemo izdvojiti tartarski biftek od odležanog mesa poslužen sa smeđim maslacem i tostom od domaćeg kruha za koji gosti tvrde do bolji nisu nikad jeli. A carpaccio od goveđeg jezika kušalo je jedno žensko društvo i nije požalilo.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Među toplim predjelima su rezanaci od boškarina i minestrone od leće dok se za glavno jelo može pojesti kotlet domaće svinje, teleći odrezak ili belly steak. U ponudi su trenutno tri deserta, sva tri sezonska, posebno osmišljena za ovaj restoran.



– Kada smo slagali meni, nismo htjeli da budemo »konobski«, govori nam Urduh i odmah dodaje da nema ništa protiv konoba, ali oni to nisu.


– Nekim jelima koja se inače nude u konobama modernim tehnikama obrade dali smo sasvim drugačiji štih, priča Urduh koji se posebno ponosi hladnjacima u kojima odležava meso.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



– Već sam nekoliko mjeseci prije otvaranja obilazio lokalne mesare da bi se upoznao s ponudom. Svaki komad prije posluživanja mora odležati najmanje 4 tjedna. A u ponudi su »Dry aged cote de boeuf«, »Dry aged biftek« i »Dry aged rib eye steak«, otkriva nam Urduh koji je osmislio i »chef menu«, odnosno slijed jela inspiriran jednom namirnicom. Trenutno je to janjetina.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Osim što su sve namirnice lokalne i sve ostalo što se nudi u restoranu J.I.S.T je hrvatsko. Uz ponudu hrvatskih vina i maslinovih ulja ponosni su i na izbor žestokih pića koji su također sva redom od hrvatskih proizvođača pa se uz standardnu ponudu domaćih rakija u J.I.S.T-u može popiti i dobar hrvatski konjak, hrvatski džin i hrvatski jäger.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza