Praktični obroci

Iznenadite nenadane goste: Ovi su namazi za prste polizati

Karolina Krikšić

Foto Istock

Foto Istock

Nekoliko različitih vrsta kruha ili domaćih krekera, ponudu namaza učinit će još atraktivnijom, a mogu poslužiti i kao »dip« za povrće



Imajući na umu da ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu te da u hladnjaku mogu potrajati i nekoliko dana, namazi se nameću kao najbolji odgovor na pitanje što pripremiti za (nenadane) goste.


Dakako, moguće su i slane i slatke varijante, a kad smo već spomenuli praktičnost, svakako napomenimo i to da njihovo serviranje ne zauzima previše mjesta te da se mogu konzumirati i »s nogu«.


Nekoliko različitih vrsta kruha ili domaćih krekera, ponudu namaza učinit će još atraktivnijom, a mogu poslužiti i kao »dip« za povrće.




Slani, neutralni ili pak slatki – donosimo nekoliko prijedloga namaza koje svakako i sastojcima i količinama prilagodite vlastitom ukusu.



Sastojci: 1 kg šampinjona (zlatnih, za one koji vole intenzivniji okus), 1-2 žlice suhih vrganja, 3 žlice maslinovog ulja, 150 g luka, 1 žlica suhog ili svježeg začina za juhu, 2 češnja češnjaka, 50 ml vina, 70 g maslaca, 2-3 žlice limunovog soka, papar, nasjeckani peršinPriprema: Na ulju kratko popržiti luk te dodati obrisane i očišćene šampinjone narezane na listiće te namočene suhe vrganje, a zatim i začin za juhu, malo papra, vino i protisnuti češnjak. Šampinjone pirjati u vlastitoj tekućini dok potpuno ne ispari. Tako pripremljene gljive usitniti štapnim mikserom ili u električnoj sjeckalici, te u dubljoj posudi smjesi dodati omekšali maslac i sok limuna. Ohladiti i poslužiti.


Namaz od avokada


Sastojci: 1 zreli avokado, 1 žličica limunovog soka, 1 češanj češnjaka, maslinovo ulje sol, papar, nasjeckani peršina


Priprema: Avokado prerezati na pola, izvaditi košticu i žlicom izdubiti mesnati dio pazeći da kora ostane cijela te taj mesnati dio dobro zgnječiti vilicom ili sjeckalicom. Dodati limunov sok, maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sol, papar i peršin i dobro izmiješati. Namaz poslužiti u posudi ili pak u kori avokada.


Namaz od bijelog graha


Sastojci: šalica kuhanog bijelog graha (ili grah iz limenke), 2 režnja češnjaka, 2 žlice soka limuna, 1 žlica naribane korice limuna, 1/4 šalice maslinova ulja 2 žlice nasjeckanog peršina sol i crni papar


Priprema: Ocijeđeni grah, protisnuti češnjak i sok limuna izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom te polako dodati maslinovo ulje i miksati sve dok smjesa ne postane glatka. Na kraju dodati peršin, koricu limuna, sol i papar, promiješati (žlicom) ohladiti i poslužiti.



Domaća nutella


Sastojci: 1 šalica tostiranih lješnjaka, 1/4 šalice kakaa, 5 žlica agavinog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača, 1 žlica kokosovog ulja, 1/2 žličice vanilije u prahu prstohvat soli


Priprema: Lješnjake tostirati 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija te ih miksati u blenderu dok se ne pretvore u maslac (bit će potrebno nekoliko puta zaustaviti blender i skinuti zalijepljenu smjesu sa stjenki posude). Dodati ostale sastojke (količina kakaa i zaslađivača može varirati ovisno o ukusu), izmiksati, pohraniti u staklenu posudu te u hladnjak.