Ideja za ručak

Isti sastojci, dva jela: Piletina i gljive dobitna su kombinacija

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Pileća prsa dobar su izbor za brzi ručak, a vole društvo gljiva, možete birati hoćete li ih kombinirati sa šampinjonima ili vrganjima



Zamrzavanje nam dopušta da u jesenskom blagu uživamo i tijekom zime. Treba svakako imati na umu da zamrzavanju gljiva prethodi blanširanje te da će gljive zadržati prvotnu boju ako vodi dodate nekoliko kapi octa.


Piletina u umaku od gljiva


Sastojci:400 g gljiva1 luk400 g piletine ili puretineslatko vrhnje150 g lako topivog siraulje, temeljac ili voda Priprema:Luk izdinstati na ulju, dodati sitno isjeckane gljive, pustiti da puste vodu, a nakon toga dodati malo temeljca ili vode i još kratko kuhati. U tavi na ulju ispržiti komadiće piletine ili puretine, začiniti ih, te kada je gotovo prebaciti u posudu s gljivama.

Dodati slatko vrhnje i lako topljiv sir narezan na komadiće. Miješati dok se sir ne otopi, dodatno začiniti i skinuti s vatre. Poslužiti uz rižu ili tjesteninu.


Foto Pixabay


Foto Pixabay





Umak od gljiva s pilećim prsima


Sastojci: 200 g šampinjona2 pileća prsa50 g ljutike2 režnja češnjaka1 dl bijeloga vina1 i 1/2 žlice brašna1,5 dl pilećeg temeljca2 žlice maslaca2 žlice suncekretovog ulja1 žličica timijanaulje, soli i papar po želji Priprema:Ispeći pileća prsa začinjena solju i paprom na suncokretovom ulju, svaku stranu oko 5 minuta. Ostaviti meso sa strane i na istoj masnoći propirjati komadiće ljutike i šampinjone nasjeckane na ploške. Pirjati uz povremeno miješanje par minuta dok gljive ne potamne. U tavu dodati nasjeckani češnjak i pirjati još minutu.

Zatim uliti bijelo vino kako bi se zapečeni ostaci na dnu tave »odlijepili« i dobro sve promiješati da vino zavrije i ispari. Posoliti i popapriti, dodati brašno, promiješati i dodati pileći temeljac. Nekoliko minuta kuhati dok se sve ne zgusne. Na kraju maknuti s vatre i ubaciti timijan i maslac pa dobro promiješati. Servirati uz pečena pileća prsa i zelenu salatu.