Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
21. veljače 2019.
Brzo, zdravo i sezonski

Isprobajte dva jednostavna jela - dvije inspiracije iz prirode

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2017. u 8:00 2017-04-28T08:00:00+02:00

Rižoto sa šparogama i medvjeđim lukom nježno je jelo koje se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, ali i predjelo

Sezona šparoga još nije gotova, a i medvjeđi luk još je dostupan.

Ako niste sigurni kako izgleda, radije ga kupite od provjerenih prodavača.

Rižoto sa šparogama i medvjeđim lukom nježno je jelo koje se može poslužiti kao lagani ručak ili večera, ali i predjelo. Muffini sa špinatom prilagođeni su i onima koji ne toleriraju gluten.

Ako nemate kokosovo brašno zamijeniti ga možete običnim, a kokosov maslac, mliječnim. U tom slučaju količinu brašna udvostručite.

Rižoto s medvjeđim lukom

rizoto_sparoge

Sastojci za 2 osobe:

6 šaka riže Arborio
2 stabljike mladog luka
50 g medvjeđeg luka
mac šparoga
maslac
30 g naribanog parmezana
1 l vode
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema: Prvo pripremite temeljac. Očistiti šparoge. Meke dijelove staviti na stranu, a stabljike ubaciti u litru vode, dodati zelene dijelove mlade kapule i žličicu soli. Nakon što zakuha pustiti na laganoj vatri još desetak minuta i ugasiti. Tek tada krenuti s pripremom rižota. Na maslinovom ulju kratko dinstati mladi luk narezan na kolutiće, dodati rižu i miješati na srednjoj vatri dok ne postane staklasta. Tek tada treba ju podliti temeljcem. Temeljac dodajte postepeno i rižu kuhati onoliko koliko piše na pakiranju. Obično je to 15 do 17 minuta. Par minuta prije isteka vremena kuhanja, ubaciti sirove vrhove šparoga i narezani medvjeđi luk. Kada je riža kuhana »al dente« ubaciti žličicu maslaca i parmezan te energično miješati dok ne postane kremaste strukture. Poslužiti toplo.

Muffini sa špinatom i medvjeđim lukom

muffin_spinat

Sastojci za 6 muffina:

45 g kokosovog brašna
4 jaja
0,6 dcl vode
60 g kokosovog ulja
pola žličice sode bikarbone
30 g ribanog parmezana
50 g medvjeđeg luka
2 stabljike mladog luka
200 g svježeg špinata
žlica maslinova ulja
sol, sezam za posipanje

Priprema: Na maslinovom ulju kratko dinstati mladi luk narezan na kolutiće. Dodati narezani špinat, a kada povene, narezan medvjeđi luk i malo posoliti. Ugasiti i nastaviti s pripremom muffina. Istući jaja s vodom, umiješati kokosovo brašno sa sodom bikarbonom i pola žličice soli. Na kraju umiješati otopljeno kokosovo ulje i parmezan. Zatim dodati špinat i medvjeđi luk. Rasporediti smjesu u kalupe za muffine, po želji posuti sezamom i peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka