SLATKO-KISELO

Inspiracija iz indijske kuhinje: Chutney od rajčica

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Chutney je umak tipičan za indijsku kuhinju i osim od rajčica priprema se i od drugih vrsta povrća, ali i voća kao što su jabuke ili primjerice šljive. Pripremite ga sada, a u njemu možete uživati i tijekom zime

Sastojci za 750 g chutneyja: 1 kg rajčica (najbolje cherry, ali mogu i one duguljastog oblika, tzv. šljivar), 1 kg luka srebrenca, 100 g smeđeg šećera, 2 dcl jabučnog octa, 10 g soli, 2 klinčićaPriprema: Za početak operite i osušite rajčice te ih narežite na polovice, ako ste odabrali cherry, ili na manje komade ako ste odabrali neku drugu vrstu. Luk narežite na tanke ploškice. Luk i rajčice stavite u posudu u kojoj ćete kuhati umak, dodajte jabučni ocat, šećer, sol i klinčiće. Kada zavrije, kuhajte sat vremena na laganoj vatri dok ne dobijete gusti umak. Kada je umak kuhan uklonite klinčiće i njima punite staklenke.

Dalje se ponašajte kao da ste kuhali džem, to jest otklopljene stakleneke stavite u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva na nekih desetak minuta i stavite poklopac. Pustite da se hladi u pećnici, a zatim stavite na hladno i tamno mjesto. Ovako pripremljen i pravilno skladišten umak trajat će od 6 mjeseci do godine dana. Nakon otvaranja čuvajte ga u hladnjaku i potrošite u roku od tjedan dana.