"Volim pripremati sve, a najkreativnija sam sa svim vrstama slastica", govori nam Ivana Roginić
Facebook i Instagram stranica 50 shades of hunger prava je riznica neodoljivih, slasnih i jednostavnih recepata – uglavnom slastica, ali i slanih jela koje s puno ljubavi priprema Ivana Roginić, velika zaljubljenica u kuhanje, pečenje, fotografiranje i smišljanje recepata
Otkad postoji stranica 50 shades of hunger i zašto ste je pokrenuli?
– Stranica postoji nešto više od godine dana, a pokrenula sam je sasvim slučajno. Jedna poznanica je odlučila objaviti online kuharicu i preporučena sam joj ja, kao osoba koja voli raditi prije svega slastice, te me je pitala bih li htjela podijeliti koji svoj recept i sliku s njom da ih ubaci u kuharicu. Ja sam pristala, no s obzirom na to da nisam imala fotke tih slastica, morala sam ih pofotkati i tako je to nekako krenulo. Suprug i poznanici su me počeli nagovarati da objavljujem recepte i fotke na svojoj stranici pa je to tako nekako i počelo.
Sudeći po fotografijama, rekla bih da najviše uživate u pripremi slastica koje, kako sam pročitala, pripremate gotovo svakodnevno. Zašto volite pripremati kolače?
– Volim pripremati sve, no istina je da sam sa slasticama nekako najkreativnija i tu se najbolje snalazim, puno je više mogućnosti i kombinacija. Bar ja tako mislim. Teško je reći zašto to volim, jednostavno volim i veseli me, opušta me, našla sam se u tome.
Koji su vam omiljeni kolači, što za pripremu, što za jelo?
– Ne bih mogla izdvojiti samo jednu vrstu. Za jelo, najviše ipak volim one najjednostavnije, biskvitne kolače ili pak razne prhke pite. Za pripremu, najveće zadovoljstvo mi je izrada tzv. finger food desertića, odnosno dessert shots (deserti tj. kremice u čašicama), cupcakes i sl.
Kad ste počeli kuhati? Kad su druga jela u pitanju, za što ste majstorica? Što najradije kuhate od glavnih jela?
– Ne pamtim točno, no znam da sam još bila vrlo mlada, vjerojatno u osnovnoj školi. Počela sam s jednostavnijim jelima, s vremenom sam počela ekperimentirati i isprobavati sve i svašta. Ne bih mogla reći da sam baš majstorica za nešto konkretno, snalazim se u svemu pomalo. Mogu jedino izdvojiti u čemu sam najmanje »doma«, a to su definitivno riba i morski plodovi. Volim jesti ribu, no pripremam rijetko, što bih rado promjenila. Ima vremena.
Koja vam je misao vodilja u kuhanju?
– Volim izazove, no uvijek se najradije vraćam nekim osnovama, što jednostavnije, to bolje. Tako da bi se moglo reći da mi je glavna misao vodilja da recept bude jednostavan, brzo gotov i naravno, ukusan. Uz troje male djece, brzina je definitivno vrlina (smijeh).
Što vam je najbitnije – da je jelo zdravo, brzo, jednostavno…?
– Kao što sam spomenula, najvažnije mi je da je brzo i jednostavno, a smatram da nitko ne voli pola dana provesti u kuhinji, osim ponekad, baš za gušt. Životni tempo je nažalost takav da uvijek nekamo jurimo i žurimo.
Koliko sami smišljate recepte, a koliko radite po tuđim receptima?
– Većina recepata je iz moje glave, neke osnove možda negdje i pokupim usput, pa to iskombiniram po svom. Neke recepte imam zapisane u bilježnici već dugi niz godina, obično negdje s neta ili prepisano od nekog, uglavnom, ima svega i sa svih strana. Ali definitivno volim smišljati i sama, pogotovo kad su slastice u pitanju.
U kojim jelima osobno najviše uživate?
– Što se pripreme tiče, najviše uživam u pripremi slastica, kreiranju nekih svojih desertića. A što se konzumacije tiče, tu sam ipak više od slanih jela iako se ne bi reklo ovako gledajući me.
Kao majci troje djece je li vam teško uskladiti njihove želje kad je hrana u pitanju?
– Ponekad je, ali nastojim to nekako riješiti, da ne podilazim svakome od njih, nego da nauče da je svaki dan na stolu jedan ručak, a ne tri različita i ako su gladni, pojest će ga čak i ako im nije baš omiljeno jelo. U teoriji to jednostavno zvuči, praksa je malo zeznuta, ali ide nekako, s vremenom kako rastu, sve je lakše.
Pomažu li vam klinci, a i suprug, u kuhanju?
– Iskreno, najveća pomoć mi je kad mi ne pomažu. Klinci vole nekad sudjelovati, kao i sva djeca, ako im dozvolim, u nekim jednostavnijim stvarima, poput izrade keksića, ukrašavanja cupcakesa i sl. Suprug je tu više sa sugestijama, idejama, posebno kad su konkretna jela u pitanju, i on više pomaže oko fotkanja hrane, zapravo u početku mi je on većinom i fotografirao hranu.
Zasad vas se može pronaći na Facebooku i Instagramu. Planirate li otvoriti i blog?
– Nije isključeno, zapravo u planu je gotovo od samog početka, no nikako naći dovoljno vremena da se posvetim još i tome jer i ovako ponekad jedva stižem natipkati i objaviti recepte na Facebooku i Instagramu. Nadam se u skorijoj budućnosti.
Spomenuli ste da su se vaši recepti našli i u jednoj kuharici. Možete li nam otkriti više o tome?
– Živim u okolici Velike Gorice, sa suprugom i troje djece (7, 5 i 3,5 god). Nedavno sam napunila 35 godina, iako se ne osjećam tako uopće:) Po zanimanju sam komercijalist no sad sam već nekoliko godina kod kuće, i nedavno mi je završio 3-godišnji porodiljni. Kako su još mali, i dalje sam kod kuće s klincima, pošto suprug ima takav posao da je često odsutan i dosta putuje. U slobodno vrijeme kuhanje, pečenje, fotkanje, smišljanje recepata mi je ispušni ventil, hobi, zanimacija i ljubav. Nadam se i posao u skorijoj budućnosti. Zasad samo za prijatelje i poznanike, no nadam se da ću biti u mogućnosti i ozbiljnije se baviti time.
Pizza calzone
Sastojci: 540 g glatkog brašna, 3 zličice suhog kvasca, 2 zličice soli, 100 ml ulja, 300 ml mlake vode
Mojito cupcakes
Za muffine izmutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i jogurt, a zatim suhe sastojke. Puniti košarice ili kalupe do polovice, i peći u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 15 min. Vruće izbosti vilicom i preliti preljevom. Sastojke za preljev sve zajedno prokuhati par minuta i zatim procijediti. Svaki muffin preliti s 2 žličice preljeva. Za kremu prvo izmutiti vrhnje za šlag sa šećerom u prahu, zatim umiješati krem sir i ostale sastojke. Muffine ukrasiti kremom, mentom i limetom.