Nedjeljni desert

Food blogerica Irena Gavran donosi nam recept za fantastični čoko kolač

Ivana Kocijan

Foto: Irena Gavran

Foto: Irena Gavran



Ideju za nedjeljni desert pronašli smo na food blogu Pregacha: ukusni čoko kolač s mascarpone sirom, sezonskim voćem i šlagom oduševit će sve ukućane. 


Čoko kolač


Sastojci: 200 g čokolade za kuhanje, 250 g mascarpone sira, 4 jaja, 75 g šećera u prahu, 40 g brašna, prstohvat soli; sezonsko voće po željiSastojci za ganache: 80 g tamne čokolade, 80 g vrhnja za šlag

Priprema: Prvo pripremite pleh za pečenje (20×20 cm ili okrugli promjera 26 cm) tako da ga dobro namastite ili obložite papirom za pečenje koji ćete također premazati sa malo maslaca ili ulja. Upalite pećnicu na 180. Čokoladu otopite na pari pa pustite par minuta da se ohladi. Nakon par minuta počnite s miksanjem mascarponea sobne temperature dok ne postane kremast. Dodajte mu otopljenu i prohlađenu čokoladu i sjedinite. Miksajući bez stajanja ubacujte jedno po jedno cijelo jaje, ali se pobrinite da je svako dobro sjedinjeno prije dodavanja drugog. Na kraju dodajte prosijani šećer u prahu, brašno i sol. Sjedinite špatulom i stavite peći 20 minuta. Kad je kolač gotov, pustite ga da se ohladi, a zatim prelijte ganacheom koji ćete napraviti tako da čokoladu nakidanu na komadiće prelijete s gotovo provrelim vrhnjem za šlag. Ostavite par minuta, a onda miješajući sjedinite kremu. Uz kolač savršeno odgovara svako voće, pa koristite ono sezonsko i malo šlaga. Uživajte u ovom brzom, jednostavnom i odličnom desertu.