Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Za prste polizati

Dvije vrste kroštula, punjene i čokoladne, na vama je da birate

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2018. u 8:00 2018-02-10T08:00:00+01:00

Tijesto za kroštule možete obogatiti kakaom, ali i puniti čokoladnim namazom ili omiljenom marmeladom

Sastojci za 40 komada: 50 g maslaca, 500 g brašna, 3 jaja, 1 žutanjak, 70 g šećera, 1 štapić vanilije, 6 g praška za pecivo, 1 prstohvat soli, 30 rakije

Za punjenje: 150 g marmelade od naranče, 150 g marmelade od jagoda
I još: ulje za prženje, šećer za posipanje
Priprema: Prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati sjemenke vanilije, sol i šećer. Posebno pomiješati jaja sa žutanjokm, dodati rakiju i pomiješati s brašnom. Trebate dobiti čvrsto, ali ne pretvrdo kompaktno tijesto. Ako je tijesto previše tvrdo dodati malo vode. Zatim umijesiti maslac. Kada se sva masnoća upila oblikovati loptu i pustiti da se odmara pola sata.

Razvaljati tijesto, preklopiti i ponovo razvaljati. Rezati kvadratiće (trebali bi dobiti 40-ak komada), puniti marmeladom, rubove namazati vodom i preklopiti. Svaki rub čvrsto stisnuti kako nadjev ne bi iscurio. Pržiti odjednom 4 do 5 komada u vrućem ulju. Okrenuti kako bi obje strane bile podjednako pečene. Ocijediti na papirnatom ručniku i kada se ohlade posuti šećerom u prahu.

Foto ilustracija

Punjene čokoladne kroštule

Sastojci za 12 komada: 2 jaja, 25 g maslaca, 4 g rakije, 1 g praška za pecivo, 25 g kakaa, 200 g brašna, 60 g šećera, 25 g bijelog vina,
Za kremu od vanilije: 2 žutanjka, 40 g škrobnog brašna, 80 g šećera, 250 g mlijeka, 1 štapić vanilije
I još: ulje za prženje, šećer za posipanje
Priprema: U zdjelici pomiješati škrobno brašno, šećer i sjemenke vanilije, umiješati mlijeko i žutanjke. Dobivenu smjesu staviti na laganu vatru i neprestano miješajući zagrijavati dok se ne zgusne. Krema mora biti jako gusta. Kremu prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom i pustiti da se ohladi. Dok se krema hladi napraviti tijesto.

Prosijati brašno s kakaom i praškom za pecivo. Dodati šećer i promiješati. Zatim dodati bijelo vino i rakiju. Dodati razmućena jaja i omekšali maslac te promiješati. Prebaciti na dasku i zamijesiti tijesto. Razvaljati na debljinu 3 do 4 milimetra. Izrezati 24 kvadrata dimenzija 6x6 cm. Navlažiti rubove vodom, 12 komada puniti kremom i prekriti drugom polvicom.

Vilicom stisnuti rubove kako krema ne bi izašla tijekom prženja. Pržiti po nekoliko komada odjednom, 3 minute sa svake strane. Ocijediti na papirnatim ručnicima i ohlađene posuti šećerom u prahu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.