Najvažniji obrok

Dvije ideje za doručak na žlicu: zobena kaša i svježi sir

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Proteini ili ugljikohidrati, na vama je da birate čime ćete početi dan, a mi donosimo nekoliko ideja za početak dana bude – dobar



Osobe koje preskaču prvi jutarnji obrok podložnije su rizičnim faktorima poput pretilosti, dijabetesa i visoke razine šećera. Zato doručak mora biti pomno osmišljen, hranjiv i ukusan.


Nisu svi ljudi jednaki, jedni vole slatki, drugi slani doručak, kako god bilo posvetite vrijeme tom obroku u danu.


Proteini ili ugljikohidrati, na vama je da birate čime ćete početi dan, a mi donosimo nekoliko ideja za početak dana bude – dobar.


Zobena kaša s jabukom




Sastojci:


Zakuhati zobeno mlijeko, dodati cimet, sol i naribanu jabuku.


Kratko prokuhati, dodati zobene pahuljice i pustiti da zavriju.


Kuhati nekoliko minuta i na kraju umiješati psyllium ljuskice. Poslužiti toplo.



Kaša s rogačem


Sastojci:


4 žlice zobenih pahuljica


2 dcl zobenog mlijeka


1 žlica mljevenog rogača


1 žličica gorkog kakaa


šaka preprženih lješnjaka


pola žličice psyllium ljuskica



Priprema: Zakuhati zobeno mlijeko, dodati zobene pahuljice i kratko ih prokuhati.


Umiješati kakao, žlicu mljevenog rogača, prokuhati još minuti i na kraju umiješati psyllium ljuskice.


Lješnjake samljeti u mlincu kavu i posuti preko tople kaše. Poslužiti.



Zobene pahuljice i jogurt


Još jedna ideja koja uključuje zobene pahuljice, a ne iziskuje nikakve kulinarske vještine.


Sastojci:


4 žlice zobenih pahuljica


1 žlica chia sjemenki


jedna čašica jogurta


žličica meda


1 banana


Priprema: Večer prije u zdjelici pomiješati jogurt, zobene pahuljice i chia sjemenke. Poklopiti tanjurićem i pustiti do jutra na sobnoj temperaturi. Tako namočene zobene pahuljice će lagano fermentirati i bit će lakše probavljive.


Ujutro, ako vam se smjesa čini pregusta, dodati još malo jogurta, zatim valja umiješati žličicu meda i po vrhu poslagati bananu narezanu na kolutiće. Umjesto banane možete koristiti i neko sezonsko voće.



Svježi sir s voćem


Sastojci:200 do 250 g svježeg sira

2 žlice jogurta


1 žlica svježe mljevenih lanenih sjemenki


šaka lješnjaka ili badema


voće po želji


Priprema: Lješnjake usitniti u mlincu za kavu. Sve sastojke osim voća dobro promiješati u zdjelici. Povrh poslagati svježe narezano voće i konzumirati odmah. Ovo jelo možete ponijeti i na posao.


Pomiješajte sve sastojke, a voće narežite i staviti u odvojenu zdjelicu. Kada dođe vrijeme marende samo pomiješati.