Riblji ručak

Dobra zamjena za bakalar: Oslić u škartocu i namaz od oslića

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Oslić je nježna riba, traži kratku pripremu, a u blagdanskim jelima uspješno može zamijeniti bakalar



Danas predlažemo dva recepta koja mogu biti odličan izbor za riblji ručak. Ako ne volite bakalar ili je preskup za vaš kućni budžet odlična zamjena može biti oslić. Jednako nježan i traži puno kraću pripremu, a danas je moguće kupiti i njegove već očišćene filete. Od oslića možete pripremiti i namaz i poslužiti ga uz krekere ili prepečeni kruh.


Oslić u škartocu


Sastojci za 2 osobe: 2 velika fileta oslića, 20 mini rajčica, 20 crnih maslina, 2 žlice kapara, 2 žlice maslinova ulja, 1 žličica origana, sol, papar; krumpir ili neko drugo povrće za prilogPriprema: svaki file prepolovite tako da dobijete 4 komada. Pripremite četiri komada masnog papira. Dva komada položite jedan na drugi i nauljite. Na svaki položite dva komada fileta, 10 mini rajčica razrezanih na polovice, 10 otkoščenih i prepolovljenih crnih maslina, žlicu kapara te posolite i popaprite. Pokapajte s još malo maslinova ulja. Zatvorite škartoce, stavite u pleh i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Poslužite u škartocu uz kuhani ili pečeni krumpir ili neko drugo grillano povrće.


Namaz od oslića


Sastojci: 420 g kuhanog oslića, 1 kuhani krumpir, 3 – 4 češnja nasjeckanog češnjaka, 2 žlice nasjeckanog peršina, sok 1 limuna, do 2 dcl maslinova ulja, papar, solPriprema: Oslić ubaciti u mikser s krumpirom. Miksati i dodati nasjeckani češnjak, sok limuna, papar, sol i postepeno dodati maslinovo ulje dok ne dobijete kompaktnu paštetu. Na kraju umiješati nasjeckani peršin. Ako želite češnjak možete skuhati u mlijeku. Pašteta će tada imati nježniji okus. Poslužiti s krekerima ili prepečenim kruhom.