Slastica

Dobar tek: Verica iz filma “Sve najbolje” otkriva recept za savršene medenjake

P. N.



Kad pogledate božićnu komediju Snježane Tribuson “Sve najbolje”, koja trenutno igra u hrvatskim kinima, doznat ćete da medenjaci u filmu imaju vrlo važnu ulogu. Ne možemo otkriti kakvu (za to ćete morati pogledati film), ali zato donosimo recept glavne junakinje Verice za savršene filmske medenjake.


Sastojci:




1/2 kg brašna


1/2 vrećice praška za pecivo


10 dkg samljevenih badema


15 dkg putra


10 dkg šećera


3 jaja


1 žlica cimeta


½ žlice samljevenih klinčića


Korica limuna


5 žlica meda


Bjelanjak za premazivanje


Priprema:


Brašno, prašak za pecivo i putar zajedno dobro izmrviti pa dodati šećer, jaja, mljevene bademe, cimet, klinčić, struganu koru limuna i med.


Zamjesiti sve sastojke u glatko tijesto. Verica odloži tijesto u frižider na sat vremena, a za to vrijeme pomješa štaub šećer s nekoliko žličica limuna kako bi imala smjesu za ukrašavanje.


Tijesto podjeli na nekoliko dijelova jer ga zatim treba razvaljati na debljinu od oko sedam osam milimetara i modlicom modelirati srca. Verica obično radi srca jer su joj ona najdraža, ali možete raditi i druge oblike.


Tepsiju namastite, položite u nju medenjake i pecite ih 20 minuta na 220 stupnjeva. Verica ih nekoliko puta za vrijeme pečenja pogleda kroz staklo i neki puta joj je i 18 min dovoljno da se ispeku.


Kad se medenjaci malo ohlade ukrasite ih sa smjesom od šećera i limuna.


Verica vam želi dobar tek i sve najbolje!