Posebna sorta

Danski krumpiri skupi poput – kavijara ili tartufa

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters



Tartufi i kavijar poznate su kulinarske delicije čija cijena po gramu postiže astronomske cijene, no u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta – krumpira.


Prvi ovosezonski krumpiri uzgojeni na turističkome otoku Samsu nude se po cijeni od 155 dolara po kilogramu, izvijestila je tamošnja turistička zajednica.


U opisu stoji da se zlatno-žuti gomolji iz zemlje iskopavaju vrlo pažljivo ručno, a stručnjaci kažu da ova vrsta krumpira ima prepoznatljiv »terroir«, što znači da se pri konzumiranju može osjetiti specifična kombinacija faktora koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer pridonose jedinstvenosti sorte.




Francuska riječ »terroir» posuđena je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.


Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se natječu u tome tko će prvi ‘ubrati’ zreli krumpir, što zahtijeva posebnu vještinu i strpljivost jer treba precizno odrediti a trenutak iskopavanja ovoga gomoljastog povrća.