Lagana priprema

Brzinski recept Jamieja Olivera: Ljutita salata od graha

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock



Ukusna salata se sastoji od rajčica i graha, a poseban joj okus daje spoj metvice i mozzarelle, prema riječima Jamieja Olivera.


Sastojci


  • 400 g zrelih cherry rajčica mješovite boje


  • 400 g zelenog i žutog graha


  • 4 grančice svježe metvice


  • 4 režnja češnjaka


  • 2 svježa crvena čilija


  • maslinovo ulje


  • 3 žlice crvenog vinskog ili balzamičnog octa


  • 150 g mozzarelle


  • 4 kriške rustikalnog kruha


Priprema


Pažljivo ubacite rajčicu u tavu s proključanom slanom vodom na 30 sekundi, izvadite sito i stavite pod hladnu vodu. Poravnajte grah, uklonite samo krajeve stabljike i stavite u kipuću vodu na 4 minute. U međuvremenu, pokupite listove metvice, ostavljajući manje listove na stranu radi garniranja.


Ogulite češnjak, pa sitno nasjeckajte čili. Ispecite i ogulite kožice rajčice, ostavivši meso (malo je gnjavaže, ali isplati se).




Ocijedite grah, stavite tavu na srednju vatru. Umutite 1 žlicu ulja, a zatim dodajte češnjak, čili i listiće metvice. Pržite dvije minute, dodajte rajčicu, ocat i grah i pirjajte četiri minute, redovito miješajući da se rajčice rastope. Probajte pa začinite do savršenstva s morskom soli i crnim paprom.


Prelijte preko mozzarelle i onim malenim listovima metvice i poslužite uz vrući tost ili jelo po želji.