Dobro je i bez mesa

Brokula nije vaše omiljeno povrće? Napravite rižoto

P. N.

U ovom receptu iskoristiti ćete cijelu brokulu, i stabljiku i cvjetove



Brokula nije vaše omiljeno povrće? Možda današnji recept promijeni vaše mišljenje. Velika hranjiva vrijednost jedan je od glavnih razloga zbog kojeg bi se ovo zeleno povrće trebalo naći na vašim tanjurima tijekom zime.


Sastojci za 4 osobe: 700 g brokule, 1 ljutika (ili mala kapula), 50 g maslinova ulja, 50 g bijelog vina, 320 g riže za rižoto (Carnaroli i Arborio), sol, papar, 1 l povrtnog temeljca, 50 g parmezana, 50 g maslaca


Priprema: Pažljivo odvojiti cvjetove brokule od stabljike te ih oprati pod mlazom hladne vode. Ako su preveliki prerezati ih na pola. Stabljiki oguliti vanjski dio i narezati na komade te ih također oprati pod mlazom vode. Narezanu stabljku zatim usitniti u multipraktiku.


Na 30 g maslinova ulja dinstati nasjeckanu ljutiku (ili kapulu) sve dok ne omekša. Zatim dodati usitnjenu stabljiku brokule te »cvjetiće«. Dinstati nekoliko minuta te ukloniti s vatre. Na preostalom ulju popržiti rižu dok ne postane staklasta. Tostiranu rižu podliti bijelim vinom i pustiti da ispari alkohol. Rižu prebaciti u posudu s brokulom i podliti s toplim povrtnim temeljcem. Kuhati 20-ak minuta (ili manje ako je tako navedeno na pakiranju riže) neprestano podljevajući toplim temeljcem. Pred sam kraj kuhanja začiniti solju i paprom. Kada je riža kuhana ugasiti vatru i ubaciti maslac narezan na kockice i naribani parmezan te miješati kuhačom kako bi  rižoto postao kremast. Rižoto poslužiti odmah kako se riža ne bi sljepila i raskuhala.