Ideja

Bezglutenske tortice s tikvom napunite čokoladom i dobit ćete savršen desert

Portal Novilist.hr

Foto Pexels

Foto Pexels

Budući da se u pripremi koriste rižino brašno i fino mljeveni bademi, ovaj recept pogodan je i za one koji ne toleriraju gluten



Tikva delica pripada sorti hokaido tikvi, no mnogo je slađa i tvrđa te kao takva savršena za pripremu slastica. Prepoznat ćete je po tamnozelenoj kori. Ako je ne pronađete, za ovaj recept možete koristiti svuda dostupnu buternutt ili hokaido tikvu.


Današnji prijedlog su tortice koje možete ponuditi gostima, ili ih ponijeti na posao za marendu, a vjerujemo da će se svidjeti i vašoj djeci. Budući da se u pripremi koriste rižino brašno i fino mljeveni bademi, ovaj recept pogodan je i za one koji ne toleriraju gluten.


Sastojci za 4 tortice (kalup promjera 10 centimetara):210 g tikve sorte delica 150 g rižinog brašna50 g fino mljevenih badema100 g smeđeg šećera50 g bademova mlijeka 50 g suncokretova ulja1 jaje8 g praška za pecivoprstohvat soli Za ganache:150 g tamne čokolade120 g slatkog vrhnja Po želji:šećer u prahu za posipanje

Vrijeme pripreme: 60 minuta


Priprema: Očistiti tikvu. Trebat će vam oko 160 grama »mesa«. Tikvu narezati na što manje komade i ubaciti u visoku posudu. Dodati ulje i bademovo mlijeko te izraditi štapnim mikserom dok se sve skupa ne pretvori u kremu. U drugoj posudi pjenasto umutiti jaje sa šećerom. U smjesu od jaja i šećera dodati kremu od tikve i dobro promiješati da se svi sastojci prožmu. Zatim dodati rižino brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Posljednje umiješati fino mljevene bademe i sol. Izraditi mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Četiri mala kalupa promjera 10 i visine 3 centimetra premazati maslacem. Kalupe puniti smjesom do 3/4 visine. Pažljivo ih složiti na rešetku pećnice i peći 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dok se tortice peku, pripremiti ganache. Zagrijati vrhnje do vrenja te preliti preko sitno sjeckane čokolade. Dobro promiješati kako bi se čokolada otopila. Kremu izraditi štapnim mikserom. Pokriti prianjajućom folijom i staviti na pola sata u hladnjak. Kada su tortice pečene, pustite da se ohlade u kalupu te ih tek tada izvadite i prerežite na pola. Punite ih kremom od čokolade, poklopite i po želji pospite šećerom u prahu. Ako želite, ganache možete aromatizirati koricom naranče ili nekoliko kapi omiljenog likera.