Zdrava namirnica

Apsolutni kralj jeseni: Sedam razloga zašto bi trebali jesti kestene

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Kesteni su bogati i kalcijem koji pomaže kostima i zubima te željezom koje je važno za stvaranje novih crvenih krvnih stanica.



U vremenskom razdoblju između listopada i prosinca, mnogi ljudi se osjećaju slabo i ranjivo, prenosi Patch. Polovičan razlog lošeg raspoloženja je pad imunološkog sustava, a druga polovica razloga je psihološke naravi. Kraći dani, manje svjetlosti, tmurno vrijeme i vlažnost, kradu energiju organizmu i stavljaju nas u letargično raspoloženje.


Rješenja za spomenute probleme i osjećaje stižu iz prirode. Postoji mnoštvo namirnica koje nam pruža jesen i zbog kojih ćemo se osjećati bolje. Od grožđa, bundeva, kruški i jabuka do apsolutnog vladara hladnijeg vremena – kestena. Ništa ne javlja da je stigla jesen kao što nam to govori miris pečenog kestena. 


Namirnica bogata zdravljem


Kesten je u odnosu na ostale orašaste plodove niskokaloričan, a bilo da ga konzumiramo samog (pečenog ili kuhanog) ili kao dodatak salatama i juhama, odlično se slaže s omiljenim jesenskim i zimskim okusima – jabukama, gljivama i pečenim mesom.


BBC prenosi da 100 grama kestena sadrži tek 149 kalorija. Za razliku od ostalih orašastih plodova, kesteni su bogati ugljikohidratima pa tako 100 grama kestena, sadrži njih 28 grama.  Imaju manje proteina i masnoća, ali gotovo sve masnoće u kestenu su zdrave. 




Od ostalih nutrijenata, kesteni su bogati kalcijem koji pomaže kostima i zubima te željezom koje je važno za stvaranje novih crvenih krvnih stanica. Sadrži i cink koji pomaže izgradnji novih stanica, a bogat je i vitaminom B te vitaminom E.


Ako još niste uvjereni da bi trebali konzumirati kestene, donosimo sedam razloga zbog kojih ćete promijeniti mišljenje.


FOTO/ artur_cisar_erlach artur_cisar_erlach/Instagram


FOTO/ artur_cisar_erlach artur_cisar_erlach/Instagram



Poboljšanje probave


Samo deset pečenih kestena sadrži 17 posto zdravih sastojaka koje bi svakodnevno trebali konzumirati. Istraživanje Klinike “Mayo” kaže da Amerikanci prosječno konzumiraju 16 grama vlakana dnevno, što iznosi polovicu preporučene doze. Vlakna u orašastim namirnicama poboljšavaju zdravlje, smanjuju level kolesterola i doprinose održavanju zdrave težine.


Kompleksni ugljikohidrati za energiju


Lješnjaci i kikiriki su prepuni proteina, a kesteni sadržavaju kompleksne ugljikohidrate koje organizam sporije probavlja. Zato pružaju stabilan izvor energije tijekom dana.


Vitamin C


Vitamin C jača imunološki sustav i pruža potporu stvaranju mišića, kolagena, hrskavice i krvnih žila. Antioksidans štiti stanice od štetnih utjecaja slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju željeza. Slobodni radikali nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama organizma, pod utjecajem različitih čimbenika (izlaganja UV zrakama, zagađenog zraka, pušenja i sl.).


Bakar pomaže crvenim krvnim stanicama


Poput vitamina C, trag minerala bakra pomaže krvnim žilama, živcima, imunološkom sustavu i kostima, a prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj knjižnici, pomaže i u jačanju kostiju te apsorpciji željeza.  Bakar igra ključnu ulogu i za središnji živčani sustav i stvaranje energije. Osim bakrom, kesteni su bogati i magnezijem, a oko deset pečenih kestena osigurava 21 posto preporučene dnevne doze. 


FOTO/deliaoana_ deliaoana/Instagram


FOTO/deliaoana_ deliaoana/Instagram



Podrška moždanom sustavu


Vitamin B u kestenu pomaže stvaranju krvnih crvenih stanica, smanjuje proteine, ugljikohidrate i masnoće za energiju, a pomaže i zdravoj koži te poboljšanju moždanih funkcija. Kesteni su bogati vitaminom B, a za potpunu “vitaminsku bombu” od obroka, kombinirajte ga sa zelenom salatom i mesom.


Bogat polifenolima koji štite zdravlje


Polifenoli su biljni spojevi koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost u organizmu. 100 grama kestena sadrži više od 1.215 miligrama polifenola, zbog čega je teško uopće pronaći namirnicu koja ih sadrži više. Većina tih spojeva stiže od elaginske, fenolne i  galne kiseline. Sistematski izvještaji koje prenosi Nutrition Advance, otkrivaju da elaginske kiseline možda djeluju protiv oboljenja od raka, ali i anti-upalna djelovanja. Istraživanja za sada dolaze od životinjskih studija, stoga ne postoji konkretan dokaz da jednako djeluju na čovjeka.


Ne sadrže gluten


Hunimed piše i da kesteni ne sadrže gluten, zbog čega su dobar odabir za ljude koji boluju od celijakije ili glutenske enteropatije. LadyLike prenosi da se kesten preporučuje dijabetičarima i vegetarijancima jer nema niti fruktoze niti glukoze. Savjetuje se i odabir brašna od kestena jer, osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor otpornog škroba –  oblika prebiotik vlakana koji služe za njegovanje probiotičkih bakterija. Uz to, poput maslinovog ulja, brašno od kestena sadrži potrebne razine mono – nezasićenih masnih kiselina što predstavlja još jedan plus ove namirnice.