Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
"With and Without"

GOLOTINJA NIJE SAMO SEKS: Fotografkinja snimala ljude bez odjeće u svakodnevnim poslovima

foto: facebook/Architecture & Design
foto: facebook/Architecture & Design
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2017. u 18:29 2017-06-25T18:29:00+02:00

Prije nego se upustila u projekt koji je nazvala "With and Without", ljude koji su joj priostali biti modeli najprije je  ispitala o njihovim navikama i hobijima. Kad bi rekli da u slobodno vrijeme vole, primjerice, čitati ili odlaziti u prirodu, ona bi ih u takvom okruženju fotografirala najprije odjevene, a potom nage.

Njemačka fotografkinja Sophia Vogel snimila je seriju fotografija, koje prikazuju ljude u svakodnevnom poslu, najprije odjevene, a potom bez odjeće - gole.

Prije nego se upustila u projekt koji je nazvala "With and Without", ljude koji su joj priostali biti modeli najprije je  ispitala o njihovim navikama i hobijima.

Kad bi rekli da u slobodno vrijeme vole, primjerice, čitati ili odlaziti u prirodu, ona bi ih u takvom okruženju fotografirala najprije odjevene, a potom nage.

Pred sebe je postavila težak zadatak, koji se sastoji u tome da ljudsku golotinju predstavi lišenom od seksualnosti. Koliko je u tom uspjela najbolje ćete procijeniti sami.  

golo2

- Željela sam ukazati da je biti gol jednako prirodno kao biti odjeven. Ako o tome mislite ispravno, shvatit ćete da smo ispod odjeće svi goli, rekla je o svom projektu.

Njemačka fotografkinja primjećuje da se "svaki čovjek nalazi pod svojevrsnim pritiskom zbog činjenice svoje seksualnosti. 

-  Svakoga dana smo promatrani i ocjenjivani, dok u isto vrijeme modna industrija uspostavlja takve ideale ljepote koji kritiziraju izgled svakodnevnog čovjeka. Tako smo standarde postavili previsoko, a ja želim progovoriti protiv te ridikuloznosti.

gologolo

Pokazujući različite tjelesne oblike svakodnevnih ljudi željela sam reći da je svako liijep na svoj način. Svidjela mi se ideja da predstavim golotinju izvan konteksta seksualnosti, kaže autorica.

Nagost koju je njemačka fotografkinja snimila nemaju nikakve seksualne konotacije pa čak ni po mjerilima činjenice da je golotinja u modernom društvu ultimativno seksualizirana.   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.