Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4
Sutra: 6° 6° 4
21. veljače 2019.
Slatko za kraj

foto Dva deserta kremaste teksture za zahtjevna nepca

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2018. u 18:04 2018-02-13T18:04:00+01:00

Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom punjenom bijelom čokoladom prijedlozi su desert majstora Darka Škoraneca

Desert majstor Darko Škoranec za Dan zaljubljenih savjetuje dvije torte. Onu od sira ovog je puta pripremio u kombinaciji cheesecake limeta i pistacija. Neodoljiv spoj savršene kremaste teksture i svježine limete. Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom punjenom bijelom čokoladom osvaja i ona najzahtjevnija nepca.

Cheesecake od limete

Za podlogu: 150 g keksa, 100 g maslaca,  50 g šećera

Za kremu: 3 jaja, 3 žlice limunovog soka, 1 mahuna vanilije, 700 g mascarponea, 180 g šećera

Gornji dio: 2 kisela vrhnja, 8 žlica šećera, 1 mahuna vanilije
Usitniti kekse i pomiješati ih sa šećerom i otopljenim maslacem. Rasporediti po kalupu, malo pritisnuti i peći na 170 stupnjeva 5 minuta. Za kremu pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati sok limuna i sjemenke vanilije, na kraju umiješati mascarpone. Preliti preko podloge i peći na 150 stupnjeva, 20 minuta. Kiselo vrhnje pomiješati sa šećerom i sjemenkama vanilije, preliti preko kreme i peći na istoj temperaturi još 8 minuta.

Foto Martina Cvek

Buttermilk krema s gelom od maline i ruže sa sferom punjenom bijelom čokoladom

Sastojci za 6 osoba:
Za podlogu: 150 g keksa, 100 g maslaca,  50 g šećera
Za kremu: 250 g buttermilka, sok i korica jedne naranče, 100 g šećera, 1 mahuna vanilije, 250 g vrhnja za šlag, 6 listića želatine
Za gel od malina i ruža: 300 g malina, 200 g vode, 150 g šećera, 5 g limun soka, par kapi ekstrakta od ruže, 4 listića želatine

Priprema: Bazu od keksa pripremiti prema prethodnom receptu.
Zagrijati buttermilk, naranču, šećer, sjemenke i razrezanu mahunu vanilije do vrenja. Ukloniti mahunu, dodati nabubrenu ocjeđenu želatinu. Razraditi i ohladiti na sobnoj temperaturi. Izmiksati šlag i spojiti s kremom od buttermilka te preliti preko podloge.
Maline, vodu, šećer i limun zakuhati. Razraditi štapnim mixerom, protisnuti kroz fino sito te dodati nabubrenu ocjeđenu želatinu u vruću smjesu i dodati ektrakt ruže.
Ohladiti na sobnu temperaturu i preliti preko ohlađene buttermilk kreme. Dobro ohladiti i zatim poslužiti.

Foto Martina Cvek

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka